Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Akajoutræ

Akajoutræ Anacardium occidentale Linné

Beskrivelse:
Akajoutræet (udtales akkasju') vokser overalt i troperne. Det kan blive indtil 12 m højt, kronen er stor og regelmæssig, bladene kortstilkede og læderagtige, og blomsterne er ret små.
Oprindelse og tilberedelse:
Akajoutræet hører til Rudeordenen (Anacardiaceae-familien) og stammer fra Amazonas flodområder, men er i vore dage udbredt overalt i troperne og dyrkes især i Mocambique, Tanzania, Indien, Sri Lanka (Ceylon) og Brasilien.
Indholdsstoffer og virkning:
Den nyreformede nød, som også kaldes elefantlus, består af Ca. 25% kerne og Ca. 75% skal. Frøene (nøddekernerne) bruges på samme måde som mandler og smager mindst lige så godt. Skallen er ikke mindre anvendelig. Den indeholder op til 35% skarp, begagtig olie, der forhandles under navnet kaschuolie. Den virker desinficerende og bruges bl.a. til at smøre fiskenet ind i, som træbeskyttelsesmiddel mod termitter, i lakfremstilling, til desinfektionsmidler, insektpulver og antiseptiske præparater, farvestoffer og vandfast kit.
Den tykke, kødfulde frugtstængel indeholder 8-13% sukker, store mængder pektin samt 75% saft, der er rig på B2- og C-vitaminer. Alene indholdet af B2-vitaminer er tre eller fire gange større end i orangesaft. Frugtstilken spises rå eller anvendes til fremstilling af vin, snaps, gelé, marmelade og syltetøj. Saften fra den umodne frugtstilk blandet med grøn vitriol giver et uopløseligt, sort farvestof. Desuden danner akajoutræet en værdifuld harpiks, og træsorten er ret kostbar, da den er meget modstandsdygtig over for råd. Af bladene fremstilles en ekstrakt, der indgår som desinficerende middel i tandpasta.
Akajounødder skal ristes før brugen. De indeholder 3,5% vand, l0-29% protein, 45-61% fedt, 8-23% kvælstof, ca. 6% sakkarose, 9-20% stivelse og 0,5-4% cellulose.
Anvendelse:
Akajoutræet danner en meget værdifuld frugt, en nyreformet nød, hvis spiselige frø er omgivet af en tyk læder- eller hornagtig frugtskal. Nødderne er lige som mandler og pistacier - en stor delikatesse og bruges ved tilberedningen af mange orientalske retter. Frugtstilken svulmer op under modningen og bliver nærmest pæreformet, den antager en smuk gul eller rød farve, og det stærkt aromatisk lugtende, let syrlige frugtkød er omgivet af en tynd skal.

udskrivside