Kimak´s Krydderurte leksikon

Allehånde

Piment, Allehånde Pimenta dioica (Linné) Merrill, syn. P. officinalis Lindley

Beskrivelse:
Piment er et højt, stedsegrønt, tropisk træ af Myrtefamilien (Myrtaceae) der kan blive helt op til 20 m højt. Kronen er stærkt forgrenet, og stammen er dækket af en matbrun, vellugtende bark. Også de blanke, læderagtige blade dufter aromatisk. De hvide blomster sidder i topformede stande, og frugten er en torummet frugtknude med op til 6 frøanlæg, hvoraf dog kun et par stykker udvikles til frø. Den umodne frugt er grøn, men bliver højrød i moden tilstand. De tørrede bær er gulbrune med glat eller let rynket overflade.
Oprindelse:
Piment stammer fra Mellemamerika, Mexico, Cuba og Jamaica, hvor træet både dyrkes og vokser vildt. Fra Jamaica kommer den bedste krydderikvalitet.
Dyrkning og høst:
Formeringen foregår ved stiklinger, men kan også forekomme ved frøkast. Træet bærer først frugter i det syvende vækstår. De umodne frugter høstes, tørrer i solen eller ved kunstig varme og sorteres derpå efter størrelse.
Indholdsstoffer:
Den tørrede frugt indeholder bl.a. en stærk, men ret behagelig, krydret æterisk olie.
Anvendelse:
Piment forhandles under forskellige navne, men herhjemme kender vi den bedst som allehånde, et navn, den har fået, fordi den lugter som en blanding af peber, nellike og kanel. De mexicanske indianere puttede frugten i kakao for at forhøje velsmagen. Piment bruges til pølser og i konservesindustrien. I husholdningen benyttes den i sovs, suppe, vildtretter og marinade. Piment forekommer også i mange krydderiblandinger, og af blade og frugt udvindes en æterisk olie, der anvendes i likørfremstilling og i parfume- og medicinalindustrien.

 

 

 

 

 

 

udskrivside