Kimak´s Krydderurte leksikon

Almindelig pimpinelle

Almindelig pimpinelle Pimpinella saxifraga Linné

Beskrivelse:
Pimpinelle er en 50cm høj, flerårig skærmplante med fjersnitdelte, æg-formede grundbiade og dobbelt fjersnitdelte stængelblade med smalle flige. Stænglen er grenet og svagt behåret, og de små hvide eller rosa blomster sidder i dobbeltskærme uden svøbblade.
Blomstringstid:
juni-oktober.
Udbredelse:
Pimpinelle vokser i sandede kratskove, i klitter, på hedebakker og sandmarker og forekommer overalt i Europa og Forasien. I gamle dage betragtedes planten som et virkningsfuldt middel mod pest.
Dyrkning og høst:
Pimpinelleblade indsamles i naturen tidligt på foråret. Den kan også dyrkes i haven og er en velegnet stenhøjsplante. Pimpinelle stiller ingen særlige krav til jordens beskaffenhed og kræver meget lidt pasning.
Indholdsstoffer og virkning:
Bladene indeholder æterisk olie (kumarin), furokumarin, pimpinellin, garvestof, saponiner og vitaminer. Den har en gunstig virkning på fordøjelse og stofskifte og stimulerer appetitten.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes de friske blade. Roden brugtes tidligere som lægemiddel og som smagstilsætning i øl. Bladene smager sødligtog skarp med en eftersmag, der minder om agurk. Pimpinelle anvendes hovedsageligt i det sydeuropiske køkken, men også i England og Tyskland kan man af og til støde på den. Den bruges til suppe, sovs, salat, kryddersmør, mayonnaise og marinade. »Salsa verde« er en grøn kryddersovs fra Italien, der laves af 3 hårdkogte æg, der hakkes og blandes med 1 ½ dl olie, lidt eddike, salt og peber samt 6 spsk. hakkede krydderurter (pimpinelle, esdragon, karse, kørvel, persille, frennikel, purløg og en anelse løvstikke). Denne sovs serveres til griliretter, fisk og grøntsager.
Andre arter:
Den nærtbeslægtede Stor pimpinelle (Pimpinella major (Linné) Rud-Son) er også en god krydderurt, der kan anvendes på samme måde som almindelig pimpinelle.

udskrivside