Kimak´s Krydderurte leksikon

Basilikum

Basilikum Ocimum basilicum Linné

Beskrivelse:
Basilikum hører til Læbeblomstfamilien (Lamiaceae eller Labiatae). Det er en etårig, 20-5O cm høj urt med sprød, opret, rødlig stængel og langstilkede, ovale, helrandede blade, der dog hos nogle arter kan være krusede. Bladene kan variere i størrelse og farve - fra lysegrøn til rødviolet - og de små gullige eller rødlige blomster sidder i små kranse på stænglen. Frugten er en blåbrun nød. Hele planten lugter stærkt krydret af nellike. Blomstringstid: juni-september.
Oprindelse og udbredelse:
Planten stammer fra Sydasien og kom fra Indien og Iran til Europa i det 16. århundrede. Den var en yndet prydpiante og dyrkedes ofte i potter.
Dyrkning og høst:
Basilikum skal have let, næringsholdig muldjord og megen varme. Den skal såes som forkultur og må først plantes ud, når frosten er gået af jorden. Om efteråret kan man tage planten ind i potter og klippe af den hele vinteren. Planten høstes når den blomstrer, og den skal tørre i skygge for ikke at miste farven. Skæres planten af et godt stykke over jorden, kan man nå at høste to eller tre gange på et år.
Indholdsstoffer og virkning:
Basilikum indeholder 1 ,5% æterisk olie, der hovedsageligt består af metylehavicol, kineol og linalool, desuden forekommer garvestoffer, organiske syrer, mineralsalte, enzymer og vitaminer. Den virker fordøjelsesbefordrende, appetitvækkende, vinddrivende og lindrer kramper.
Anvendelse:
Bladene anvendes friske, hele planten tørres og stødes til pulver. Veltørret basilikum skal være rødlig eller grønlig og lugte stærkt af nellike eller muskat. Det er et meget yndet krydderi i Sydeuropa. Friskhakkede basilikumbiade anvendes i salat, svamperetter, kryddersmør, mayonnaise og tomatsovs, mens den tørrede plante kan bruges til lamme- og svinekød, forloren hare, fisk, sovs, grøntsagssuppe, eddike, bønner og pizza. Tørret basilikum kan holde sig i op til et år og passer godt sammen med hvidløg, løg, peber, salvie, rosmarin og esdragon. Det er også et fortrinligt krydderi til diætkost.

udskrivside