Kimak´s Krydderurte leksikon

Berberis

Berberis Berberis vulgaris Linné

Beskrilvelse:
Berberis, der hører til familien af samme navn (Berberidaceae), er en , op til 3 m høj buskvækst med omvendt ægformede blade, der sidder sammen lige over tornene. De små, stærktduftende blomster sidder i nedhængende skærme. Frugten er et aflangt, rød bær med syrlig smag og mange frø, som modner omkring september. Blomstringstid: maj-juni.
Udbredelse:
Berberis vokser vildt i Syd- og Mellemeuropa og har været dyrket i Danmark siden det 17. århundrede. Imidlertid opdagede man, at den er vært for en snyltesvamp, sortrust, som er meget skadelig for kornsorter. Derfor er det ved lov forbudt at dyrke B. vulgaris og enkelte andre berberisarter herhjemme.
Indholdsstoffer og virkning:
Frugten er meget C-vitaminrig og indeholder desuden karotin, organiske syrer og et alkaloid, berberin, der virker vand- og galdedrivende lettere afførende.
Anvendelse:
Den friske frugt kan anvendes til frugt og marmelade, og saften kan findes og destilleres til en krydret brændevin. Tørret berberis males til et syrligt-bittert pulver og bruges især til vildtretter og stegt kød. Små mængder berberis er ufarlig, mens større portioner kan forårsage nyreskader.

udskrivside