Kimak´s Krydderurte leksikon

Bukkehorn

Bukkehorn Trigonella foenum-graecum Linné

Beskrivelse:
Bukkehorn er en etårig plante af Ærteblomstfamilien (Fabaceae), der bliver knap 1/2 meter høj. Den nederste del af stænglen er forgrenet, og de trefingrede blade er omvendt ægformede og svagt takkede. De gule, sjældnere violette, blomster sidder enkelt- eller parvis i bladhjørnerne. Frugten er en Ca. 11 cm lang, svagt buet bælg med 10-20 rynkede grønbrune frø. Hele planten har en gennemtrængende, krydret lugt og er god som bifoder.
Oprindelse og udbredelse:
Man ved ikke, hvorfra bukkehorn stammer, men den kommer sandsynligvis fra Middelhavsområdet. I dag dyrkes den overalt, hyppigst i Æthiopien, Indien, Kina, Amerika og Sudan. I det gamle Ægypten var den et værdsat lægemiddel mod febersygdomme.
Dyrkning og høst:
Bukkehorn skal såes i let kalkholdig jord og have meget sol. Frøene må ikke lægges for dybt, højst et par cm., og der skal være en afstand på 25 cm. mellem hver række. Når bælgen er næsten moden, høstes den, og frøene eftertørrer. Bukkehorn forekommer i enkelte kulturformer, herhjemme kendes kun den vildtvoksende fugleklo-bukkehorn (T. ornithopodioides Linné).
Indboldsstoffer og virkning:
Bukkehorn indeholder op til 30% slim, ret store mængder protein, fedt, saponiner, det ugiftige alkaloid trigonellin, flaven, en hel del jern, fosfor, garve- og bitterstoffer og kolin. Den virker styrkende, fordøjelses-befordrende og regulerende på stofskiftet. Desuden modvirker den forhøjet blodtryk og forhindrer dannelse af for meget sukker i blodet.
Anvendelse:
Kun frøene anvendes i husholdningen. De lugter stærkt krydret og smager svagt bittert med en karamelagtig eftersmag. Først efter varmebehandling er de egnet som krydderi. Før brugen males eller stødes frøene, og de er et meget yndet krydderi i Indien, Nordafrika, Amerika, Kina, Sydeuropa og Balkanlandene. De indgår som ingrediens i mange krydderiblandinger, bl.a. den bulgarske »Tschubrit-za«, som er en blanding af bukkehorn, sar, stærk paprika, ristet majsmel og salt. Bukkehorn er meget næringsrig og blev tidligere nydt i store mængder af Orientens kvinder for at opnå den i de egne så eftertragtede fedme. I Indien bruges de ristede frø som erstatning for kaffe.
Både den tørrede plante og frøene anvendes som kreaturfoder og virker stimulerende på køernes mælkeproduktion.

udskrivside