Kimak´s Krydderurte leksikon

Bynke

Bynke Artemisia vulgaris Linné

Beskrivelse:
Bynke, som også kaldes vild malurt eller gaseurt, er en flerårig plante af Kurveblomstfamilien (Asteraceae eller Compositae). Den danner ikke udløbere. Den får hvert år adskillige stive, stærkt forgrenede og rillede stængler, som kan blive op til 2 m og oftest er rødbrune. Bladene er dobbelt fjersnitdelte, på oversiden mørkegrønne og nøgne, på undersiden til dels dækket af hvide dun. Kronen består af talrige gulbrune eller rødlige blomster i klase. Frugten er en flad nød.
Blomstringstid:
juli-september.
Udbredelse:
Planten findes overalt i den nordlige halvkugles tempererede zone og forekommer også i bjergområder i østasien. Den kræver ikke så megen varme som den nærtbeslægtede malurt, og forekommer på marker, i skovrydninger og vejkanter. Bynke er en ukrudtsplante, som er ret svær at få bugt med.
Høst:
Bynke forekommer så mange steder i naturen, at det er overflødigt at dyrke den i haven. Planterne indsamles i juli-september og tørres i skygge.
Indholdsstoffer:
Bynke indeholder æteriske olier, som mest består af thujon og cineol, bitterstoffer, insulin, kolin og terpener. Dens indhold af skadelige æteriske olier er ikke så stort som det, der findes i malurt. Afkog af bynke virker appetitvækkende og er godt for fordøjelsen, desuden stimulerer det afsondringen af mavesaft og modvirker oppustethed og mavekneb.
Anvendelse:
Bynke bruges som lægeplante, som krydderurt anvendes kun de unge friske blade eller hele kviste med blomster. Den har en krydret lugt og ret bitter smag, dog ikke så bitter som malurt. De keltiske, slaviske, germanske og romerske folkeslag tillagde planten trolddomskraft og mente, at den beskyttede mod sygdom og forgørelse.
Denne dejlige køkkenurt, som allerede før vor tidsregning var højt værdsat, påskønnes i dag desværre kun af få, forvænte ganer.
Finthakket, frisk bynke er ellers et særdeles velsmagende krydderi til ærte- og grønt-sagssuppe (1 tsk. til 21 suppe) og går også godt sammen med vildtsuppe, hakket kød og fars. Gæs og ænder krydres indvendigt med friske eller tørrede bynkeblomster, som også kan bruges til fedt svine- eller fårekød og fede spiser som ål og helleflynder. Små portioner friske blomster kan tilsættes i kagedej og salat, og den milde smag går fint sammen med hvidløg, løg og peber. Bynke bør ikke anvendes sammen med stærke krydderier og skal altid koge med fra starten.
Bynke anvendés desuden sammen med forskellige urter til fremstilling af mange bittersnapse. Tørret bynke kan holde sig i op til et år, hvis den opbevares tørt og mørkt.

udskrivside