Kimak´s Krydderurte leksikon

Ægte kaneltræ

Ægte kaneltræ, Ceylon-kanel Cinnamomum zeylanicum Blume


Den ægte kanel kommer fra et stedsegrønt, tropisk 6-l2 m. højt træ af Laurbærfamilien (Lauraceae) med lysegrønne, stærkt årede blade og små blomster, der sidder i rigt forgrenede stande i bladhjørnerne. Både blomster og blade udsender en særpræget, men meget behagelig duft. Barken er gråbrun eller grågul og glat på overfladen.
Oprindelse:
Træet stammer fra Ceylon, men barken har været anvendt som krydderi i Indien og Kina flere tusinde år før vor tid. Også de gamle ægyptere kendte kanel og brugte det både i drikkevarer og som lægemiddel.
Dyrkning og høst:
Oprindeligt blev kanelbark udvundet af vildtvoksende træer, men senere begyndte man at dyrke kanel i såkaldte kanelgårde, mest i form af tre meter høje buske, da den bedste kanel kommer fra unge, højst 3 år gamle skud. Frøene udsåes blandt skyggefulde trækulturer, og når væksten har nået en vis højde, omplantes den til kanelgården. Træet kræver varme og fugtighed, gennemsnitstemperaturen skal være omkring 300.
Man høster to gange årligt, i maj og oktober. Skuddene befries for sidegrene og blade, og barken skrælles af. Stykkerne samles i bundter og ligger tildækket et par dage for at modne. Derpå fjernes korklag og basttrævler omhyggeligt, og barken tørrer i solen. Under tørringsprocessen ændres farven til gulbrun, og kanterne ruller sammen mod midten, så de danner en slags dobbeltrør, som kan være op til 1 m. lange. Det latinske navn for kanel, canella, betyder faktisk bare rør.
Indholdsstoffer:
Kanel indeholder æteriske olier, især bestående af eugenol og kanelaldehyd, sukkerstof, mannit (et alkohol), garvestoffer og harpiks.
Anvendelse:
Barken sorteres efter tykkelse og størrelse, i Europa er det for det meste ringere kvaliteter, der forhandles. Kanelolie udvindes af både bark, blade, skud og rødder. Som krydderi anvendes såvel hele stykker som pulver, især til frugt, marmelade, mælkeretter, bagværk og forskellige orientalske spiser. Også levnedsmiddel-, parfume- og medicinalindustrien er aftagere af både kanel og kanelolie.

udskrivside