Kimak´s Krydderurte leksikon

Chilli-peber

Chilli-peber Capsicum frutescens Linné

Beskrivelse:
Chillipeber kommer fra en 35-115 cm høj buskvækst med kortstilkede blade og hvidgrønne blomster, der sidder 2, 3 eller flere sammen. Frugtens størrelse og form kan variere, men er gerne rund eller oval og indtil 13 cm lang. Smagen er stærkere end i nogen anden peberfrugt, og i Japan kaldes den også lombok setan = djævelens peber.
Oprindelse og udbredelse:
Også denne art stammer fra Sydamerika. Foruden varme kræver den temmelig lang vækstperiode, og den dyrkes sjældent i Europa.
Indholdsstoffer og virkning:
Den overordentligt stærke smag kommer fra alkabidet capsaicin, som findes i større eller mindre mængder i alle peberfrugter. Desuden indeholder den C-vitaminer samt en smule A- og E-vitamin.
Anvendelse:
Frugten er mørkerød og forhandles under navnet chili (spansk) eller chilli (engelsk), i pulverform kaldes den cayennepeber. Dette pulver indgår som ingrediens i forskellige kryddersovse f. eks. chillisovs, og anvendes yderst sparsomt, I sydamerikanske kødretter, fiske- og muslingesuppe, paprika- og karryretter samt tomat- og grøntsagssaft. Cayennepeber skal som nævnt doseres sparsomt, til 4 portioner bruges 1 knivspids cayenne eller 3-4 dråber tabasco, og skal altid tilsættes til sidst.

Chili con came 1/2 kg oksekød (bov eller mellemskært), 1/2 kg svinekød (bov eller nakkekam),2-3 spsk. fedt eller olie, 1/2 i bouillon, kommen, 1-2 knivspids cayennepeber, i spsk. rosenpaprika, 2 fed hvidløg, salt, 2 store løg, 1/2 kg tomater, 2 grønne peberfrugter, 125 g brune bønner, 125 g hvide bønner.
Bønnerne udblødes i vand natten over og koger derpå i Ca. 1 1/2 time. Kødet skæres i terninger og brunes let i olie eller fedt. Hakket løg og peberfrugt tilsættes og snurrer, til de er klare, bouillon hældes over, og der krydres med kommen, hvidløg, paprika og salt. Koger et par minutter, før bønner og flåede tomater tilsættes. Koger videre i Ca. 1 time, til kødet er mørt, og smages til med cayennepeber. Serveres med løse ris.


Andre arter:
I Peru har man ved udgravninger i Ancon og Huata Prieta fundet forskellige Capsicumarter, som har været dyrket flere hundrede år før Amerikas opdagelse. Derfra har de bredt sig til Mexico, hvor man i dag dyrker et stort antal vananter. For spanierne og portugiserne kom opdagelsen af den nye stærke »indianske peber« yderst belejligt. På grund af frøets lange spiringstid var det let at transportere over lange strækninger, og efter Mexicos erobring varede det ikke længe, før dyrkningen af forskellige peberfrugtarter bredte sig til andre tropiske og subtropiske egne.

udskrivside