Kimak´s Krydderurte leksikon

Citron

Citron Citrus limonia Osbeck

Beskrivelse:
Citron er en lav, stedsegrøn vækst af Rudefamilien (Rutaceae) med kugle- eller kegleformet, uregelmæssig krone og kraftige, tornede grene. Bladene er lysegrønne, ovale med kort, smalvinget stilk. De velduftende blomster er lyserøde på ydersiden, og gullighvide på indersiden. Frugten danner vortelignende spidser i begge ender, og frugtkødet er syrligt og opdelt i 8-10 bådformede skiver.
Oprindelse og udbredelse:
Citron stammer sandsynligvis som de øvrige citrusarter fra Sydøstasien, hvorfra kulturen har bredt sig mod nord og vest. De første citron-plantager i Europa blev anlagt af arabere, som også har æren af at have udbredt citrontræet til hele Middelhavsområdet. I år 1655 kunne man for første gang købe citronmarmelade på gaden i Paris.
I løbet af det 17. og 18. århundrede bredte kulturen sig til alle tropiske og subtropiske egne, hvor klimaet var gunstigt. De største citronplantager findes på Sicilien, men også i andre dele af Italien, i Sydafrika, Brasilien, Californien og Florida dyrkes citroner i stor stil.
Anvendelse:
I husholdningen anvendes foruden saften også skallen af usprøjtede citroner. Saften bruges til sovs, suppe, marinade og fiskeretter, skallen til bagværk samt kødretter og fjerkræ. Citroner kan også saltes og derpå syltes hele med løg og små, grønne peberfrugter. Smagen bliver meget stærk og minder lidt om ingefær, men det er en stor delikatesse til fisk.
Andre arter:
En særlig fin saft får man af de små grønne lemoner (Citrus aurantifoha (Christmann) Swingle). Denne art stammer fra de malajiske øer og dyrkes meget i troperne, især i Mexico og Ægypten. Smagen er meget syrlig, men forfriskende, og frugten kan købes herhjemme.

udskrivside