Kimak´s Krydderurte leksikon

Citronmelisse

Citronmelisse Melissa officinalis Linné

Beskrivelse:
En flerarig, knap meterhøj plante af Læbeblomstfamilien (Lamiaceae eller Labiatae) med kantet, stærkt grenet stængel med små, bløde hår. Bladene er groft takkede, ovale med fremtrædende ribber. De hvidlige eller lysblå blomster sidder i knipper i bladhjørnerne. Hele planten dufter og smager af citron, og blomsterne indeholder et værdifuldt bifoder.
Blomstringstid:
juni-august.
Oprindelse og udbredelse:
Planten stammer fra det østlige Middelhavsområde og har bredt sig til hele det sydlige Europa og Forindien. De gamle grækere og romere anså den for bl.a. at være et virksomt middel mod melankoli, mens den herhjemme dyrkedes som bifoderplante. I vore dage dyrkes den som køkkenurt i haven og kaldes også Hjertensfryd eller Honningurt.
Dyrkning og høst:
Citronmelisse er meget let at dyrke, enten i altankasse eller urtepotte eller i næringsrig lerjord.
Den såes på friland i april, men breder sig stærkt og må udtyndes hvert år. Om vinteren kan den dækkes med blade eller grene for at beskytte den mod stærk frost. Bladene høstes bedst midt på dagen i tørt, køligt vejr, hvor indholdet af æteriske olier er størst, og de skal tørre i skygge.
Indholdsstoffer og virkning:
Melisse indeholder flygtig, æterisk olie, garve- og bit-terstoffer, harpiks og i frisk tilstand også vitaminer og enzymer. Den virker stimulerende på appetitten, hindrer luft i maven og bruges også mod migræne.
Anvendelse:
Bedst er det at bruge de friske, unge blade, men også tørrede blade kan anvendes, blot de har bibeholdt deres oprindelige farve og ikke er brune, men smagen er ikke så stærk. Tørrede melisseblade benyttes især i krydderiblandinger, men den specielle citronduft forringes ved længere tids opbevaring, og bladene bør gemmes i mørke, tætsluttende glas.
Friske, finthakkede melisseblade kan anvendes i færdige retter, der skal smages til med citron, f.eks. fisk, suppe, sovs og salat. De smager også godt i svamperetter, i mayonnaise, marinade og eddike eller i limonade,youghurt og marmelade og gelé. Løse ris drysset med finthakkede melisseblade er pikant til grillkylling, og citronmelisse kan anvendes som erstatning for citrongræs i indonesisk inspirerede retter.

udskrivside