Kimak´s Krydderurte leksikon

Dyrvelsdræk

Dyvelsdræk Ferula assafoetida Linné

Beskrivelse:
En høj, flerårig urt af Skærmblomstfamilien (Apiaceae eller Umbelliferae) med roelignende rod, der hvert år udvikler hurtigt visnende bladrosetter. Bladene kan blive op til 1 m lange og er dobbelt fjersnitdelte med store lancetformede spidser. De gulbrune blomster sidder i talrige kugleformede klaser på en op til 1 m høj, hurtigtvoksende stængel, og frugten er behårede, brune dobbeltfrø.
Hele planten udvikler en mælkesaft, der i forbindelse med ilt stivner til en harpiksagtig, ubehageligt lugtende substans.
Blomstringstid:
april-maj.
Udbredelse:
Dyvelsdræk vokser i sandede og stenede ørkenområder i Iran, Afganistan og Centralasien.
Høst:
En gang om året skæres et snit i den øverste del af roden, og den saft, der strømmer ud, stivner, når den kommer i forbindelse med ilt, til gummiagtig harpiks. Af hver plante kan udvindes op til 1 kg gummiharpiks om året.
Indholdsstoffer og virkning:
Dyvelsdræk indeholder æterisk olie, harpiks, gummistoffer og andre bestanddele. Dyvelsdræk anvendtes tidligere i lægekunsten mod hysteri, krampe, gulsot, vattersot, stivkrampe og mavelidelser, og den bruges endnu i visse lande som naturmedicin. I små portioner virker den beroligende og befordrende for fordøjelsen.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes den grågule eller rødbrune gummiharpiks, der forhandles i klumper, som granulat eller i pulverform og kan købes i helsekostforretninger eller på apoteket. Den granulerede dyvelsdræk er af en bedre kvalitet end den, der fås i klumper. Den har en skarp, bitter smag og lugter udpræget af hvidløg, en lugt, der især er ubehagelig og gennemtrængende hos den friske plante. I Indien, Iran og Sydøstasien bruges den til at krydre specielle nationalretter, men blandet med hvidløg, peber, koriander og ingefær falder den mere i europæisk smag. Worcestersovs indeholder afkog af dyvelsdræk.

Okseragout med grøntsager og champignon:
1/2 kg oksebov, 2 løg, 2 grønne peberfrugter, 3-4 spsk. fedt, 1 dl. tomatketchup, 2 spsk. Worcestersovs, 2 laurbærblade, 1 tsk. rosenpaprika, 2 fed hvidløg, 200 g champignon, 100 g hakkede mandler, salt, peber og evt. 1 dl. bouillon.
Løg og peberfrugter hakkes og snurrer i fedt, til løgene er klare. Kødet skæres i små terninger og brunes. Tomatketchup, krydderier, salt og champignon i skivér tilsættes, og alt koger svagt i ca. 40 min. til kødet er mørt. Evt. kan man spæde op med bouillon. Retten drysses med hakkede mandler ristet i olie og serveres med løse ris krydret med safran eller gurkemeje.


Andre arter:
Den nærtbeslægtede Ferula narthex Boissier fra Afganistan og E. foetida (Bunge) Regel fra Iran anvendes på samme måde.

udskrivside