Kimak´s Krydderurte leksikon

Ægte timian

Ægte timian Thymus vulgaris Linné

Beskrivelse:
Timian er en stærkt forgrenet 10-40 cm høj halvbusk af Læbeblomstfamilien (Lamiaceae eller Labiatae). Stænglen er træagtig, og de små helrandede blade er beklædt med hvidlige dun på undersiden. Blomsterne er ret små, rosafarvede eller lysviolette og sidder samlet i endestillede aks. Alle plantedele dufter stærkt aromatisk, og planten er velegnet som bifoder.
Blomstringstid:
maj-oktober.
Oprindelse:
Ægte timian stammer fra de vestlige Middelhavsområde.
Dyrkning og høst:
Timian formerer sig ved frøkast eller deling af ældre planter. Den breder sig stærkt og bør derfor klippes ned hvert efterår. Man kan så frøene direkte eller i forkultur, som udplantes i begyndelsen af maj. Timian kræver let, kalkholdig sandjord og varme. Høstes op til to gange årligt.
Indboldsstoffer og virkning:
Timian indeholder Ca. 2% æterisk olie, der består af cymol og thymol, 10% garvestof, samt bitterstof, flavon og harpiks. Den virker desinficerende og desodoriserende, appetitstimulerende og anbefales desuden ved lidelser i mave- og tarmkanal, ved diarré og som ormedrivende middel.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes de tørrede blade. De er grågrønne, lugter stærkt og smager lidt bittert. Timian har været kendt siden oldtiden, hvor den havde religiøs betydning og bl.a. anvendtes som røgelse og ved balsamering af lig. Først i middelalderen benyttedes den som krydderurt, og den anbefaledes i mange urtebøger på grund af sin velsmag. Herhjemme anvendes timian frem for alt til gule ærter, men den er også fortrinlig til kødretter, sovs, vildt, røget flæsk og farsretter. Den bruges i mange krydderiblandinger, bl.a. den franske bouquet garni, men smagen er ret dominerende, man bør kun bruge 1-2 tsk. til 4 portioner. Den passer fint sammen med persille, hvidløg, løg og laurbær, men ikke med merian. Tørret timian krydrer mere end dobbelt så meget som friske blade.
Vigtigt:
Timian bør ikke bruges i større mængder af gravide kvinder og personer med dårligt hjerte.

udskrivside