Kimak´s Krydderurte leksikon

Ene

Ene Juniperus communis Linné

Beskrivelse:
Ene er en stedsegrøn buskvækst af Cypresfamilien (Cupressaceae), som herhjemme sjældent bliver mere end 3-4 m høj, mens den i vore nabolande Norge og Sverige kan blive helt op til 14-15 m. De syleformede, blågrønne blade sidder i tretallige kranse, og blomsterne er enkønnede, dvs. planten udvikler udelukkende enten han- eller hunblomster. I øvrigt har det vist sig, at søjleformede enebærbuske som regel er hanplanter, mens hunplanterne gerne er flade. De kuglerunde frugter, såkaldte bærkogler, er to år om at modne, og umodne enebær er grønne, mens de fuldmodne er blå eller næsten sorte.
Blomstringstid:
maj-juni.
Udbredelse:
Enebærbusken forekommer oftest på hedestrækninger og i fyrreskovsområder og findes udbredt over hele den nordlige halvkugle.
Dyrkning og høst:
Enebærbusken kan såes, men lettere er det at købe planten, som ikke må sættes i for fed muldjord. Bærrene høstes i september-oktober og skal gennemtørre ved svag varme, ikke over 35 grader, da de æteriske olier ellers fordamper. Det er meget vigtigt, at bærrene er helt tørre, inden de gemmes hen i glas med tættiluttende låg.
Indholdsstoffer og virkning:
Foruden æterisk olie indeholder enebær et bitterstof, juniperin, sukker, harpiks og fytonsider, der virker desinficerende. Den æteriske olie, som hovedsageligt består af terpener, indvirker på nyrernes funktion, og bærrene virker derfor vanddrivende, foruden at de har en gavnlig indflydelse på fordøjelseskanalens slimhinder og kan bruges mod reumatiske lidelser.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes de modne, tørrede enebær, og er de tørret rigtigt, er de mørkebrune eller blåsorte og dufter sødligt-krydret.
Enebær egner sig især til fede, tungtfordøjelige retter, men bruges også i sovs, marinade, kålretter og frem for alt til vildt og forekommer desuden i diverse krydderiblandinger. Sammen med koriander bruges enebær også ved nedsaltning af svinekød, og i smag passer de sammen med persille, timian, laurbær og hvidløg og så selvfølgelig alkohol, bl.a. gin, genever og andre former for gode drikke.
Vigtigt:
Enebær må ikke anvendes af gravide kvinder og personer med nyrelidelser. En variant, Juniperus sabina Linné, som herhjemme kendes under navnet sevenbom, benyttedes tidligere bl.a. som abortfremkaldende middel, men da den skal anvendes i store mængder for at have den ønskede virkning, er den også giftig for moderen og kan derfor ikke anbefales.

udskrivside