Kimak´s Krydderurte leksikon

Esdragon

Esdragon Artemisla dracunculus Linné

Beskrivelse:
Flerårig, Ca. 1 m høj plante af Kurvblomstfamilien (Asteraceae eller Compositae), der breder sig ved hjælp af korte, underjordiske udløbere. Stænglen er stærkt forgrenet, bladene udelte, nøgne og 3-6 cm lange. Blomsterhovedet består af talrige, små hvidgrønne blomster omgivet af gule hylsterblade. Planten dufter behageligt krydret.
Blomstringstid:
august-oktober.
Oprindelse og udbredelse:
Planten findes vildtvoksende i Sovjetunionen og Centralasien, men dyrkes overalt i Europa, Asien og Amerika. Findes i en lang række vellugtende kulturformer. I det 14. århundrede anbefalede Olivier des Serres den franske konge at bruge esdragon som køkkenurt.
Dyrkning og høst:
Esdragon foretrækker velgødet, bearbejdet porøs jord og sol. Formering sker som regel ved roddeling eller udløbere, men kan også foregå ved frøkast. I en almindelig husholdning er det nok med nogle få planter, som kan stå på samme sted i op til fem år. Forår eller efterår skæres planten ca. 10cm ned for at sikre fornyelse.
Indboldsstoffer og virkning:
Esdragon indeholder æterisk olie, enzymer, garvestoffer, bitterstoffer og i frisk tilstand vitaminer, foruden et stort indhold af mineraler. Usædvanlig og ret interessant er forekomsten af jod. Esdragonblade fremmer appetit og fordøjelse og har desuden en vis vanddrivende og antiscierotisk virkning. Det er en sund og anvendelig køkkenurt, som ikke mindst egner sig til saltfattig diætkost.
Anvendelse:
Som krydderurt anvendes udelukkende de friske eller tørrede blade. De har en behagelig, særegen duft og lidt syrlig, krydret smag. Esdragon anvendes overalt i verden, især i det franske og armenske køkken, men også i Amerika sætter man pris på den. Flødesovs til kalvekød kan krydres med esdragon, som også anvendes til eddike, marinade, kryddersmør, alle former for suppe, oksekødsretter, fjerkræ, fars, hakket kød, kogt fisk, omelet, asparges og krabber. Esdragon bruges til bearnaisesauce, til fremstilling af esdragonsennep samt til syltning af agurker og tomater og i anretninger med kvark. I det franske køkken foretrækkes esdragon til salat, og i små portioner kan den bruges i forbindelse med den franske krydderiblanding fines herbes. Smagen minder noget om skovmærke og er ret dominerende, derfor foretrækker mange at bruge den alene sammen med skalotteløg og peber. Anvendes med nænsom hånd.

udskrivside