Kimak´s Krydderurte leksikon

Fennikel

Fennikel Foeniculum vulgare Miller

Beskrivelse:
Fennikel er en flerårig, sjældnere etårig, urt af Skærmblomstfamilien (Apiaceae eller Umbelhferae), som i udseende minder meget om dild. Den kan blive mellem 1 og 2 m høj og lugter stærkt krydret. Bladene er 3-4 gange fjersnitdelte med lange skeder og smalle, trådformede flige. De gule blomster indeholder en nektar, der er velegnet som føde for bier. Frugten er grøn eller brunlig og deler sig ved modning i to stærkt aromatiske og sødligt smagende frø.
Blomstringstid:
juli-oktober.
Udbredelse:
Fennikel vokser vildt i hele Middelhavsområdet og så langt østpå som til Nepal. Som kulturplante findes den i næsten alle varmere områder i Europa, og den dyrkes især i Sovjetunionen, Frankrig, Bulgarien og Japan. Mange steder er det en variant, levanter-fennikel, der dyrkes; dens seglformede frø er større, men den smager og lugter som almindelig fennikel.
Dyrkning:
Fennikel trives bedst i varme egne med lang og tør sommer. Planten foretrækker kalkholdig muldjord, sol og væde. Den unge urt er meget aromatisk og vitaminrig og kan dyrkes i køkkenhave eller altankasse.
Indboldsstoffer og virkning:
Fennikelfrø indeholder bl.a. æteriske olier, der virker befordrende på fordøjelsen, stimulerer appetitten og modvirker luft i maven.
Anvendelse:

Foruden frøene anvendes de unge blade og den tykke, sprøde bladstængel. Tidligere var fennikel en meget populær læge- og krydderurt, som i oldtiden bl.a. benyttedes som afrodisiakum (kønsdriftstimulerende middel). Fennikel anvendes overalt i Sydeuropa på samme måde som dild herhjemme. De hele eller malede frø bruges i bagværk, brød og suppe, mens bladene tilsættes i salat, kryddersmør, fiskesuppe, farsretter og forskellige former for ost. Nye kartofler kan drysses med fintklippede fennikelblade, og i små mængder passer den godt sammen med hvidløg, løg og andre krydderurter. Den sprøde, tykke bladstængel anvendes især i Italien og Frankrig som grøntsag, og frøene bruges også i likør-, parfume-og medicinalindustrien.

    udskrivside