Kimak´s Krydderurte leksikon

Galanga

Galanga Alpinia officinarum Hance

Beskrivelse og oprindelse:
Galanga hører til Ingefærfamilien (Zingiberaceae) og stammer oprindeligt fra Thailand og Sydkina, men dyrkes i dag også i det østlige Indien og de omkringliggende øer samt i Japan og på Antillerne. Roden er tyk og kødfuld, og stænglen kan blive op til 2 m med hvide, duftende blomster i klase. De smalle, lancetformede blade omslutter stænglen som en skede, og frugten er røde, kødfulde bær på størrelse med en ært, som indeholder ca. tre mørkebrune frø med ubehagelig smag.
Indholdsstoffer:
Roden indeholder æteriske olier og relativt meget harpiksstof (galangol, alpinol), som giver den bitre smag.
Anvendelse:
Galanga minder en del om ingefær, og mange finder, at den endog smager bedre end ingefær. Man skal anvende roden, som har en stærkt krydret lugt og bitter smag. I middelalderen benyttedes galangarod i vid udstrækning som lægemiddel, og selv i vore dage indgår den som bestanddel i visse former for naturmedicin. Ifølge Matthioli (16. årh.) »giver den velduftende ånde, befordrer fordøjelsen, modvirker luft i maven og stimulerer de kødelige lyster«.
Galanga anvendes fortrinsvis i det indonesiske køkken. Den er det grundlæggende krydderi i den indonesiske nationalret »nasi goreng«, en risret tilberedt med grøntsager, kød, sovs, frugt og svampe. I øvrigt anvendes galanga som krydderi til de fineste former for kød- og fiskeretter, salater, grøntsager og vildtretter. Galanga er også en vigtig ingrediens i mange krydderiblandinger og -tilsætninger, der kommer fra Det fjerne østen. Det er den tørrede, brunrøde rod, eller malet galanga, der forhandles. Galangapulver er sandfarvet, lidt mørkere end ingefær, og fås i specialforretninger.
Siamesiske koteletter:
4 svine- eller Iammekotelettei; 3 spsk. tomatsaft, I tsk. soyasovs, 2 spsk. hvidvin eller saké, 1 tsk. galangapulver, 1 løg, magarine og salt.
Benene skæres fra koteletterne, og kødet skæres i små, tynde stykker. Lægges i en marinade af soyasovs, tomatsaft, vin eller saké og galangapulver. Trækker i 20 min. Det finthakkede løg snurrer i margarine uden at tage farve, kødet tilsættes, og alt koger under jævn varme, til kødet er mørt. Smages til med salt. Retten pyntes med tomatskiver og agurk og serveres med løse ris (evt. de brune naturris).

udskrivside