Kimak´s Krydderurte leksikon

Gåsefod

Vellugtende gåsefod Chenopodium ambrosioides Linné

Beskrivelse:
Gåsefod er en etårig plante af Salturtfamilien (Chenopodiaceae) med opret, 8O-lOO cm høj stængel, lancetformede blade og små grønlige blomster, der sidder i klynger i bladkrogen. Hele planten er dækket af aromatisk duftende kirtelhår.
Blomstringstid:
juli-august.
Oprindelse og udbredelse:
Gåsefod kommer fra de tropiske områder i Mellem- og Sydamerika, og er en vigtig læge- og køkkenurt for de sydamerikanske indianere.
Den findes dyrket visse steder i Europa og Amerika.
Dyrkning og høst:
Planten trives bedst i næringsrig havejord og kræver både sol og læ. Den er ret sart og bør derfor dyrkes som forkultur i kasser og først plantes ud, når frosten er gået af jorden i maj måned. I naturen findes talrige vildtvoksende arter.
Blade og blomster høstes hver for sig, tørres i skygge og vendes af og til forsigtigt.
Indholdsstoffer og virkning:
Planten indeholder en aromatisk, æterisk olie, hvis hovedbestanddel er ascaridol, bitterstoffer, garvestoffer, harpiks, saponiner og organiske syrer. Den stimulerer appetitten, er ormedrivende og har en gavnlig virkning på mange nerve- og mavelidelser.
Anvendelse:
Planten har en behagelig, krydret, lidt kamferaftig lugt og ret skarp smag. I husholdningen anvendes den i kød- og grøntsagsretter, men kun i små mængder, en lille teskefuld pr. kg. Den bruges også i medicinal- og parfumeindustrien.
Vigtigt:
Gåsefod er uskadelig i små portioner, men i større mængder er den giftig.

udskrivside