Kimak´s Krydderurte leksikon

Garve-sumak

Garve-sumak Rhus coriarja Linné

Beskrivelse:
Garve-sumak af Anacardiaceae- familien er en op til 3 m høj buskvæsk med tykke, lådne grene og behårede, uligefinnede blade, der er sammensat af 7-21 småblade. I barken findes harpiksårer og garvestofkirtler. Stenfrugten er rødbrun behåret og smager syrligt.
Blomstringstid:
juni-juli.
Oprindelse og udbredelse: Garve-sumak forekommer overalt i Middelhavsområdi fra de Kanariske øer til Lilleasien. I sin urtebog fra det 16. århundrede fortælic Matthioli, at »østens folkeslag anvender den tørrede frugt af garve-sumak i stedet for salt«
Indholdsstoffer og virkning:
Frugten indeholder organiske syrer, farvestoffer, harpiks og store mængder garvestof. Den egner sig særligt til krydderi i fede spiser, da den regulerer fordøjelsen og forhindrer diarré.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes den tørrede, malede frugt, et rødligt pulver der smager snerpende surt, og som kan bruges i stedet for citron. Tørret garve-sumak anvendes hovedsageligt i asiatisk madlavning. Spidstegt kød (shashuk), grydestegt fjerkræ og lign. krydres gerne med dette pulver.

Armensk shashlik:
1/2 kg lammekød, 1/2 kg svinekød (mellemskært), 2 løg, 2 spsk. friske sumal frugter og 1 tsk. pulver, salt, peber, 1 spsk. esdragon-, lasilikum eller korianderblade, 1 porre.
Kødet skæres i stykker på hver ca. 30 g, de krydres med peber og vendes i d hakkede krydderurter, knuste sumakfrugter og revet løg. Trækker et køligt sted 4-6 timer. Kødet sættes på grillspyd og steges over glødende kul. Pensles af og til med olie. Serveres med fintsnittede porreringe, hele, ristede tomater eller skiver af grillstegt aubergine. Krydres med salt efter behag.


Andre arter:
Fra Nordamerika kommer Rhus typhina Linné, som bl.a. også kalde eddiketræ, men er herhjemme bedst kendt som hjortetaktræ. Det er et meget dekorativt prydtræ i haven, men bærrene er giftige.

udskrivside