Kimak´s Krydderurte leksikon

Granatæble

Granatæble Punica granatum Linné

Beskrivelse:
Granatæble, der hører til familien af samme navn (Punicaceae) er en-optil 7 m høj, løvfældende buskvækst. De ofte tornede grene er kantede og bærer brede, lancetformede, helrandede blade. Blomsten, der er stærkt rød, sjældnere gul eller hvid, er uden duft. Frugten er et æbleformet bær, der i farve kan variere fra rød til grøn eller gråhvid, og frugtskallen er 2-3 mm tyk. Frugten indeholder talrige frø, der er omgivet af en saftig, kødfuld frugtkappe. Både kappe og frø er røde eller gullige.
Blomstringstid:
maj-juni.
Oprindelse og udbredelse:
Granatæble stammer fra Sydvest- og Centralasien. Storfrugtede varianter dyrkes i Middelhavslandene, det sydlige Sovjetunionen, i subtropiske egne i Afrika, samt i Californien, Florida og enkelte steder i Sydamerika. Granatæblets udbredelse i Middelhavsområdet skyldes oldtidens fønikiske folkeslag, og det latinske slægtsnavn Punica betyder netop »fønikisk«. For de gamle grækere og romere var granatæblet på grund af sine mange frø et frugtbarhedssymbol, og i vore dage forekommer det ofte i Grækenland, at brudeparret efter vielsen knuser et granatæble for på denne måde at sikre sig velstand, lykke og frugtbarhed.
Indholdsstoffer:
De fineste granatæbler indeholder i gennemsnit 77% vand, 1 ,5% protein, 14-21% sukker, godt 3% fedt og 3-4% syre. Vildtvoksende arters frugt kan indeholde op til lO% syre. Frugtens smag afhænger af forholdet mellem syre og sukker. Man skelner mellem stærkt sure, syrlige og søde sorter.
Anvendelse:
Den væsentligste bestanddel af frugtsyren er citronsyre. Frugten nydes frisk, bl.a. kan man stikke hul på frugtskallen og suge saften op med et sugerør. Den syrlige, forfriskende saft kaldes grenadine, og heraf kan man fremstille forskellige drikke, sirup og vin. Af 1 kg æbler kan udvindes mellem 1/2 og 3/4 l saft. Kernerne kan anvendes i grøn salat, frugtsalat og dessert.
Frugtskallen indeholder ret meget garvestof og bruges til medicin og i garverier, bladene kan bruges i krydret te, og af roden fremstilles et sort farvestof.

udskrivside