Kimak´s Krydderurte leksikon

Gurkemeje

Gurkemeje Curcuma longa Linné

Beskrivelse:
Gurkemeje er en ca. 60-100 cm høj, flerårig, tropisk vækst af Ingefær-familien (Zingiberaceae) med langagtige, ovale blade og gule blomster. Den stammer fra Sydøstasien og dyrkes på grund af rodstokken, der forhandles under navnet »gul ingefær«.
Oprindelse og ildbredelse:
Den gule, tørrede rodstok og det gule gurkemejepulver blev allerede i oldtiden bragt til Europa af arabiske købmænd og findes omtalt i Dioscoride's efterladte skrifter. I middelalderen var planten kendt under navnet indisk safran, men anvendtes dog mere som farvestof og lægemiddel, end som krydderurt. De vigtigste dyrkningsområder i vore dage er Kina, Indien, Java, Haiti, Philippinerne og Japan.
Indholdsstoffer:
Gurkemeje indeholder bl.a. en stærkt lugtende æterisk olie og et fuldkommen uskadeligt, gult farvestof, der især bruges til at farve smør, margarine, ost og likører, men kan også anvendes som farvestof til træ. Farvestoffet er let opløseligt i fedt og alkohol, men ikke i vand.
Anvendelse:
Rodstokken renses og skylles grundigt i vand ég skal derpå tørre langsomt i solen. Gurkemeje forhandles både som små, runde knolde og fingerlange stykker, men begge dele stammer fra samme plante. De runde stykker er på størrelse med en valnød og kommer fra den centrale del af rodstokken, mens de lange, rynkede dele er sideskud.
Det ingefæragtige, let syrlige gurkemejepulver er grundbestanddel i næsten alle karryblandinger. Gurkemeje anvendes alene til fjerkræragout, stærk, lys sovs, røræg, omelet, lever og salatdressing. Hvis man synes, at karry er for stærkt, kan gurkemeje anvendes i stedet, og det passer godt sammen med alle eksotiske krydderier undtagen ingefær.
Gurkemeje bruges også til fremstilling af sennep, og afkog anvendes mod mave-, nyre- og galdelidelser samt som desinficerende (kimdræbende) middel. Af tørret gurkemeje udvindes farvestof og æterisk olie, der benyttes i parfumeindustrien.

udskrivside