Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Havekarse

Havekarse Lepidium sativum Linné

Beskrivelse:
En etårig, 20-50 cm høj plante af Korsblomstfamilien (Brassicaceae el-ler Crvctferae) med langstilkede, lyreformede grundbiade og fjersnitdelte stængelblade. Stænglen er blågrå og blomsterne hvide eller roså. De små, runde bælge indeholder lysebrune frø, der spirer allerede et par dage efter såning.
Blomstringstid:
juni-juli.
Oprindelse og udbredelse:
Karse er en ældgammel kulturplante, der stammer fra Ægypten og Sydvestasien. Den dyrkes overalt i Vesteuropa og Nordamerika, og forekommer herhjemme også vildtvoksende.
Dyrkning og høst:
Karse en den mest taknemmelige plante, der findes. Såes den i fugtigt sand eller vat, spirer den i løbet af få dage, og efter en uges forløb er den ca. 5 cm høj og kan bruges i husholdningen. Men karse kan også såes i haven som kantplante sammen med f.eks. persille og timian, og den er en god erstatning for brøndkarse, som er ret vanskelig at dyrke.
Indboldsstoffer og virkning:
Karse har et stort indhold af C-vitaminer (30 mg i 100 g) og indeholder desuden karotin, Bl- og K-vitaminer, klorofyl, æterisk olie, jern og svovl. Karse indvirker på stofskiftet og afsondring af mavesaft, er vand- og galdedrivende og fremmer dannelsen af røde blodlegemer.
Anvendelse:
Man anvender enten de små kimblade eller de friske grundblade, som høstes lige inden blomstringen. De har en lidt skarp smag, der kan minde om peberrod eller sennep. På grund af det store vitaminindhold er karse en sund krydderurt, der kan tilsættes i salat, klare supper og fiskeretter. Desuden anvendes den som pynt på smørrebrød og kolde anretninger, i kryddersmør, mayonnaise og kartoffelsalat. Karse giver griliretter en pikant smag, hvis man strøer en håndfuld ud over trækullene. Karse skal helst anvendes alene, eller i sparsomme mængder sammen med andre grønne urter.
Blandet salat:
2 kopper kogte kartofler skdret i terninger, 1/2 kop kogt selleri i tynde skiver, 1/2 kop fin thakket salatagurk, 1/2 kop revet ræddike, 1/4 kop finthakket peberfrugt, 1/2 kop salamipølse skåret i terninger, 1/2 kop fintklippet karse, 1/2 kop mayonnaise, 1 spsk. hakket løg, eddike eller citronsaft, salt, peber og i salathoved.
Alt blandes med mayonnaise, smagt til med eddike eller citronsaft, salt og peber og kommes i en skål, foret med salatblade. Evt. kan man pynte med halve, hårdkogte æg.

udskrivside