Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Have-brøndkarse

Have-brøndkarse Nasturtium officinale R. Brown

Beskrivelse:
Denne godt 50 cm høje, flerårige plante af Korsblomstfamilien (Brassi-caceae eller Cruciferae) har hul, kantet stængel og fjersnitdelte blade i 5-7 ovale af-snit. Blomsterne er hvide og sidder i klaser, frugten er en let buet skulpe med mange frø.
Udbredelse:
Brøndkarse forekommer overalt i den tempererede zone ved flodbredder, åer, grøfter og andre vandrige områder. Enkelte kulturformer dyrkes i haver bl.a. i Amerika, Holland, Frankrig og Danmark.
Indholdsstoffer og virkning:
Planten indeholder et sennepsglykosid foruden C-, A-og E-vitaminer. Den virker appetitstimulerende, fordøjelsesbefordrende og galde-drivende og har desuden gavnlig virkning på lidelser i skjoldbruskkirtlen. Store mængder kan være skadelige for urinvejene.
Anvendelse:
Både frø og den friske plante, der høstes om foråret, kan anvendes i husholdningen. Planten dufter krydret og smager lidt hen ad røllike. Frøene smager som sennep og bruges på samme måde. De friske blade kan blandes i en velsmagende forårssalat eller kan bruges som grønt drys til kartoffelsalat, smørrebrød, røræg og omelet. Frøene bruges især i sammenkogte retter.
Louis Armstrong's bedste sandwich:
1/4 stegt kylling, 2 skiver sandwich brød, 1 skive kogt skinke, 2 salatblade, 1 spsk. hakket brøndkarse, 1 spsk. mayonnaise, 1 tomat, 2 radiser, 3 skiver salatagurk, 1 spsk. hakket persille, 1 tsk. sennep, smør, salt og peber. Kyllingekødet pilles fra benene, skæres i småstykker sammen med skinken og blandes med mayonnaise. Brødet smøres, drysses med hakket brøndkarse, og et salatblad lægges over. Kødet fordeles på den ene brødskive og dækkes med endnu et salatblad smurt med sennep. Oven på dette fordeles radise- og agur-keskiver, hakket persille og lidt salt og peber. Den anden brødskive lægges over, og det hele kan holdes sammen med tandstikkere. Serveres med tomatskiver.

Vigtigt:

Brøndkarse forveksles ofte med vandkarse (Cardamine amara Linné), denne har større blomster og en skarp, bidende smag.
Andre arter: Foruden have-brøndkarse forekommer ofte på samme steder den beslægtede vild brøndkarse (Nasturtium microphyllum (Boenninghausen) Reichen-bach), som kan anvendes på samme måde, selvom den er lidt stærkere i smagen.

udskrivside