Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Havtorn

Havtorn Hippophaé rhamnoides Linné

Beskrivelse:
En tornet op til 5 m høj busk af Sølvbladfamilien (Elaeagnaceae) med lancetformede blade, der er grågrønne på oversiden og sølvglinsende på undersiden. Den bærer udelukkende enten han- eller hunblomster, og hanblomsterne udvikler korte rakler, mens hunblomsterne sidder i rige klaser. Frugten er små, gule eller orange »bær« (kun på hunplanterne), dvs. falske stenfrugter, nødder med specielt udviklet, saftfyldt lag omkring.
Blomstringstid:
marts-maj.
Udbredelse:
Havtorn findes i forskellige former over hele Europa og Asien, især på kyststrækninger og i sandklitter. Herhjemme dyrkes den som prydplante på grund af sin smukke, sølvskinnende farve og de dekorative, orange bær, og da den stiller meget ringe krav til jordbund og vokser ret hurtigt, er den en ideel busk i nyanlagte parcelhushaver. I de sydlige dele af Sovjetunionen dyrkes den især på grund af frugternes store C-vitaminindhold.
Dyrkning og høst:
For at få frugter må man sørge for, at en af planterne er hanlige, men ellers kræver den ikke særlige betingelser og kan vokse på tør, sandet eller stenet jord. Dog må man være opmærksom på, at den formerer sig kraftigt gennem rodskud og må derfor bestandig holdes nede, hvis ikke hele haven skal blive dækket af havtornbuske i løbet af få år. Frugterne modnes i august-oktober.
Indholdsstoffer og virkning:
Indholdet af A- og C-vitaminer er overordentligt højt i frugterne, som desuden indeholder organiske syrer og glykosid. Havtorn virker afførende, stimulerende på appetitten og hæmmer infektioner.
Anvendelse:
De modne frugter anvendes både friske og tørrede, bl.a. i syltetøj, marmelade og saft og har en frisk, syrlig smag. I madlavningen bruges de sjældent, skønt der er rige muligheder, f.eks. kan tørret, pulveriseret havtornfrugt anvendes i marinade til oksekød og grillretter. Den friske frugt eller frugtekstrakt (fås i helse-kostforretninger) kan bruges i frugtsovs eller til vildt og giver en pikant smag i ymer eller yoghurt. Anvendes den friske frugt, må man passe på, at den ikke kommer i berøring med metal på grund af det store syreindhold, og frugten må heller ikke koge med, da det forringer vitaminindholdet.
Havtorn kan anvendes i alle retter, hvor man ellers ville bruge citron, for godt nok er smagen stærkere, men til gengæld er vitaminindholdet større.

udskrivside