Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Hibiscus

Hibiscus Hibiscus sabdariffa Linné

Beskrivelse:
Hibiscus hører til Katostfamilien (Malvaceae) og fandtes oprindeligt i det tropiske Amerika. Nu til dags dyrkes utallige varianter af hibiscus overalt i troperne, hovedsageligt på grund af det røde frugtbæger, der ved modning svulmer op og bliver meget saftigt og kødfuldt med en behagelig, syrlig smag. Andre arter dyrkes for bladenes og frøenes skyld, som anvendes på forskellig måde, bl.a. til lægemidler og farvestoffer. H. sabdariffa har gule blomster og en op til 3 m høj stængel med 3-5 delte blade.
Dyrkning og høst:
Hibiscus kræver meget vand og varme og må derfor vandes hyppigt i tørre perioder. Frøet såes umiddelbart efter regntidens begyndelse, men oftere benytter man stiklinger af unge 8-10 cm høje planter, der udplantes i grupper på 1 x 2 m. Det kødfulde bæger høstes ca. 14 dage efter alblomstring, når planten er omkring et halvt år gammel, og høsten strækker sig over godt to måneder.
Anvendelse:
Hibiscus anvendes meget i Indien, Ægypten og de arabiske lande. I Indien kaldes den »rama« og på engelske »indisk skovsyre« (Indian sorell).
Det tørrede frugtbæger anvendes til fremstilling af en trieget forfriskende, syrlig drik, der kan nydes varm som te eller kold som saftevand. Bægeret kan også bruges som krydderi i forskellige retter og til fremstilling af sirup.
Andre arter:
En nærtbeslægtet art, H. esculentus Linné, er en meget populær grøntsag i Afrika, hvor den går under navnet ocra, gombo eller bamia og spises kogt eller rå. Ved kogning udvikler frugten ret meget slim, og den skal derfor først blancheres i saltet vand eller steges i olie. Den passer fint sammen med løg, tomater og peberfrugter. De tørrede, ristede frø kan anvendes som erstatning for kaffe.

udskrivside