Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Hjulkrone

Hjulkrone Borago officinalis Linné

Beskrivelse:
Etårig urt af Rubladfamilien (Boraginaceae). Hele planten er kraftigt ruhåret med ovale blade og himmelblå blomster i halvskærmformede kvaste. Frugten består af 4 nøddeagtige delfrugter og spredes af myrer. Hjulkrone dyrkes visse steder af biavlere som foder til bierne.
Blomstringstid:
juni-august.
Oprindelse og udbredelse:
Hjulkrone er en højt estimeret læge- og krydderurt fra Sydeuropa, som kom til Mellem- og Nordeuropa fra Spanien. Sydpå findes den vildtvoksende, men dyrkes især i England og Frankrig.
Dyrkning og høst:
Hjulkrone kan dyrkes både i haven, i kasser og urtepotter. På friland såes frøene i begyndelsen af april, og allerede efter en uges forløb begynder de at spire. Endnu tidligere kan man så i drivhus eller mistbænk og høste friske blade allerede i februar.
Indholdsstoffer og virkning:
Hjulkrone indeholder en del slim (op til 30%) samt harpiks, saponiner, aspargin, kiselsyre, garvestof, et antocyanfarvestof, æterisk olie, mangan og andre mineraler og desuden C-vitaminer i friske planter. Den virker vanddrivende, lettere afførende, læger betændelser og styrker nerverne. I England siger man, at »hjulkrone kvikker op«. Den ordineres mod neurasteni og virker stofskifteregulerende.
Anvendelse:
Af planten anvendes kun de unge blade, som lugter og smager som agurk. De bruges som krydderi til agurke-, tomat- og kartoffelsalat, til ragout, kold sovs og mayonnaise. Hjulkroneblade blandet med løg, citronsaft, salt og peber giver en velsmagende salat. Bladene kan endvidere tilberedes som spinat, og blomsterne kan anvendes i kryddereddike.

Kryddersmør:
150 g blødt smør, 1 spsk. finthakket hjuikrone, dild og purløg, 1 tsk. finthakket løg, citronsaft.
Alt røres sammen, rulles ind i smørrebrødspapir og lægges i køleskab, til det skal bruges. Kan enten smøres på brød eller bruges som tilbehør til grillretter. Hvis det skal smøres, skal det tages ud af køleskabet i god tid.

udskrivside