Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Hvid kanel

Hvid kanel Canella alba Murray

Nellikebark
Dicypellium ca,yophyllatum (Martius) Nees, syn.
Persea caryophyllata Martius


Beskrivelse og oprindelse:
Amerika har sin egen form for kanel, som stammer fra det stedsegrønne, hvide kaneltræ af Canellaceae- familien. Dette træ vokser vildt på Antillerne, i Florida og på Bahamnøerne.
Indholdsstoffer:
Hvid kanel indeholder æterisk olie, harpiks, bitterstof og mannit (et alkohol).
Anvendelse:
Hvid kanel forhandles som rørformede barkstykker, 10-30 cm lange, 2-5 mm tykke og Ca. 3 cm brede uden korklag. Yders er barken orangegul med lysebrune rester af korklaget, indeni er den gråhvid. Den er ret hård og har en krydret smag. Lugten kan minde om kryddernellike eller muskatnød. Hvid kanel bruges hovedsageligt i Amerika, bl.a. som vellugtende tilsætningsstof i likørfremstilling.
Andre arter:
Hvid kanel blev tidligere ofte benyttet som en forfalskning af Winters bark, og anvendtes som lægemiddel mod mavelidelser. Den ægte Winters bark, som har en skarp, kamferagtig lugt, stammer fra Drimys winteri Forster, som vokser i Sydamerika. Barken blev bragt Europa af en kaptajn på Drake's flåde, og blev sendt som et virksomt middel mod skørbug.
Beskrivelse, oprindelse, indeholdsstoffer og anvendelse: Nellikebark er den tørrede bark fra Dicypellium caryophyllatum, en lav trævækst, der forekommer i Sydamerika og Brasilien, og som hører til Laurbærfamilien (Lauraceae). Nellikebark forhandles som spiralformede rør, 50-60 cm lange, 2-4 cm brede og knap 2 mm tykke. På indersiden er den gråbrune bark beklædt med fine trævler. Den lugter stærkt krydret og smager som nellike eller kanel. Den indeholder bl.a. æterisk olie, harpiks og bitterstoffer, og anvendes først og fremmest til udvinding af æterisk olie og som lægemiddel.

udskrivside