Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Hvidløg

Hvidløg Allium sativum Linné

Beskrivelse:
Flerårig op til 1 m høj plante af Liljefamilien (Liliaceae) med løg bestående af talrige, sammensatte biløg (fed), der vokser under jorden. Bladene er flade, langstilkede, grønne eller blågrønne. Løget fortsætter i en rund stængel, og i toppen sidder blomsterklaserne. Foruden hvidlige blomster indeholder skærmen også 20-30 runde, Ca. 1 cm store sideløg, yngleløg, som anvendes både ved formering og i husholdningen. De dyrkede arter formeres vegetativt ved fed eller yngleløg.
Oprindelse og udbredelse:
Hvidløg hører hjemme i Centralasien, hvorfra det bredte sig til De nære østen og senere til Syd- og Mellemeuropa. Hvidløg er den ældste læge- og køkkenurt, vi kender og dyrkes i dag over hele verden.
Dyrkning og blomst:
Hvidløg dyrkes som etårig plante i haven. Man skelner mellem hvid hvidløg, der ikke har nogen blomsterstilk, og blålig hvidløg, der danner blomsterstilk. Hvidløg sættes forår eller efterår, det hvide hvidløg dog bedst om efteråret. Løget foretrækker let jord. Når bladene visner, er løget tjenligt til brug. Venter man for længe med at tage løgene op, revner moderløget i enkelte fed.
Indholdsstoffer og virkning:
Hvidløg har et stort indhold af æteriske olier (op til 0,36%) og smager stærkt. Hovedbestanddel af de æteriske olier er allicin, et stærkt løglugtende og bakteriedræbende stof, hvis virkning forstærkes, når løget knuses. Desuden indeholder hvidløg glykosider, proteiner, sukker, A-, Bl-, B2- og C-vitaminer samt svovl. Hvidløg befordrer afsondringen af mavesaft, virker galdedrivende, opløser kramper i mave- og tarmkanal, gavner åndedrætsorganerne, regulerer tarmfloraen og fremmer blodcirkulationen i hjertekransåren. Hvidløg anbefales desuden ved for højt blodtryk, luft i maven, influenza samt som middel mod indvoldsorm og arteriescierose.
Anvendelse:
På grund af den stærke lugt anvendes hvidløg ikke så meget i de nordeuropæiske køkkener, i modsætning til Balkan og Middelhavsiandene, hvor hvidløg er uundværlig ved tilberedning af svine og fårekød, fjerkræ, kanin, sovs, mayonnaise samt urtesuppe, salat og kartoffelretter. Hvidløg indgår i talrige krydderiblandinger og tilsætninger. Hvidløg - hvidløgsfed - fås frisk, som pulver og som hvidløgssalt. Går godt sammen med stærke urter og alle saltede retter.
Hvidløg må ikke ristes på panden, men kan godt koge med eller tilsættes knust ved tilsmagningen. Den grønne spire skæres fra, og på grund af den stærke aroma skal hvidløg anvendes ret sparsomt - 2 fed til 4 portioner.
Vigtigt:
Hvidløg giver dårlig ånde, som dog kan modvirkes noget ved at drikke mælk eller tygge persille eller rudeblade.

udskrivside