Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Indisk citrongræs

Indisk citrongræs Cymbopogon flexuosus (Steudel) Watson

Beskrivelse:
Slægten Cymbopogon (Andropogon) omfatter ca. 60 flerårige tropiske og subtropiske arter af Græsfamilien (Poaceae eller Gramineae). De udskiller æterisk olie, som oplagres i alle plantens dele. De talrige blomster sidder i klaser, og næsten alle arter har ru blade og farvede bladskeder.
Alle arter sammenfattes under betegnelsen citrongræs på grund af deres citronagtige lugt og smag. De anvendes både som køkkenurt og til udvinding af æterisk olie til medicinal- og parfumeindustrien.
Oprindelse og udbredelse:
Indisk citrongræs (Cymbopogon flexuosus), som også kaldes malabargræs, vokser på Malabarkysten i Forindien. Heraf undvindes en stærk citronagtig æterisk olie. - Vestindisk citrongræs (C. eitratus (de Candolle) Stapf) dyrkes på den malajiske halvø, på Java, Ceylon og i Burma, Mexico og Brasilien samt i Vestindien. Den æteriske olie, der udvindes heraf, er af en noget ringere kvalitet. - Lenabatugræs (C. nardus (Linné) Rendle) dyrkes på Java, Malakka og Ceylon og bruges til udvinding af den æteriske lenabatuolie. - Ægte citrongræs (C. winterianus Jowitt) dyrkes især på Java og Ceylon, og herfra kommer den ægte citronolie, der minder meget om citronmelisseolie. Citrongræs har været kendt i over 3000 år og anvendtes af de gamle ægyptere og senere af grækere og romere til kosmetiske og lægelige formål.
Dyrkning:
I Europa kan man dyrke citrongræs i mistbænk eller urtepotter. Planten blomstrer ikke og danner derfor heller ikke frø, så formeringen må foregå vegetativt ved aflæggere.
Indholdsstoffer og virkning:
De vigtigste indholdsstoffer er æteriske olier, der består af citral og geraniol. De forekommer i forskellige mængder, farven er gullig eller brunlig, og de dufter kraftigt af citron. Små doser virker beroligende på nerver og fordøjelseskanal, modvirker forhøjet blodtryk og er galdedrivende.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes tørret eller frisk græs, og det bruges fortrinsvis i det indonesiske og indiske køkken. I Europa kendes det ikke rigtigt og fås kun i specialforretninger eller helsekostforretninger. Sammen med paprika, karry, løg og hvidløg kan det anvendes i marinade til fisk og grillretter, og det optræder herhjemme i forskellige krydderiblandinger fra Indonesien. Retter, der skal smage af citron, kan i stedet krydres med citrongræs. 1 tsk. frisk græs svarer til 1 spsk. tørret og rækker til 4 portioner. Grillretter får en pikant smag, hvis man lægger en håndfuld frisk citrongræs over trækullene.

udskrivside