Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Ingefær

Ingefær Zingiber officinale Roxburgh

Beskrivelse:
Ingefær er en flerårig, meterhøj plante af Ingefærfamilien (Zingibera-ceae), hvis knudrede jordstængel bærer løvskud med smalle blade og blomstrende skud med skælformede højblade.
Blomsterne er gulgrønne med violet kant. Vilde former kendes ikke, og man kender heller ikke plantens oprindelige hjemsted. Formeringen er vegetativ ved deling af jordstænglen. Planten har været dyrket siden oldtiden og omtales både i gamle kinesiske skrifter og i indiske optegnelser på sanskrit. Dioskorides beskriver omkring det første århundrede af vor tidsregning ingefær som et middel mod galde- og leversygdomme, men først i middelalderen holdt krydderiet sit indtog i den europæiske adels køkkener. I vore dage er det et billigt og meget anvendt krydderi, som også bruges i naturmedicin.
Udbredelse:
De vigtigste produktionslande er Indien, Kina og Japan, men også på Jamaica og i Vestafrika dyrkes ingefær.
Dyrkning og høst:
Ingefær trives bedst i tropernes fugtige, muldrige jord. Planten kan ikke tåle direkte sol og sættes derfor gerne i skyggen af andre kulturer. Så snart den overliggende plantedel visner, graves roden op, vaskes, tørres og forarbejdes. Man skelner mellem uskrællet, halvskrællet, skrællet ingefær samt ingefær bleget med klorkalk eller svovlholdige syrer.
Indholdsstoffer og virkning:
De vigtigste indholdsstoffer er gingerol og zingeron samt æterisk olie, og det er disse stoffer, der giver den kraftige smag.
Anvendelse:
Ingefærrod frisk, syltet, kandiseret eller stødt er en udfordring for enhver, der kan lide at eksperimentere i køkkenet. Den karakteristiske stærke og samtidig krydrede smag passer godt sammen med fjerkræ, fisk og kød samt frugtsalat med æbler og bananer og i marmelader.
Talrige krydderiblandinger og -tilsætninger indeholder stødt ingefær, f.eks. karry og karrysovs, og det anvendes desuden til bagværk og likørfremstilling. I Asien foretrækker man frisk eller syltet ingefær, i England og Amerika bruges det til fremstilling af lemonade, øl og vin (ginger ale og -wine).
Ingefær passer sammen med alle eksotiske krydderier, men brug kun en knivspids ad gangen. Sammen med aromatiske krydderurter kan det ikke anvendes.
Der findes forskellige former for ingefær, bl.a. Jamaica- ingefær, der har en lidt citronagtig bismag, steningefær, der er ret mild, og kargoingefær, der er stærkt krydret.
Ingefær anvendes desuden i udstrakt grad i parfume- og medicinalindustrien.

udskrivside