Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Kakaotræ

Kakaotræ Theobroma cacao Linné

Beskrivelse:
Et tropisk, stedsegrønt træ af kakaofamilien (Sterculiaceae) med tæt, kugleformet krone. De små rosafarvede blomster sidder i stort antal på forhøjninger på stammen og grenene. Blomsterne udvikler gule eller orange, agurkeformede bær, som hænger ind mod stammen. Der findes talrige kulturformer af kakaotræ, som kun kan skelnes fra hinanden ved frugternes form.
Oprindelse og udbredelse:
Kakaotræet stammer fra Sydamerika og dyrkes i plantager overalt i troperne, især Ghana og Vestafrika.
Indholdsstoffer og virkning:
Det vigtigste indholdsstof i kakao og chokolade er et alkaloid, teobromin, og desuden forekommer koffein i små mængder. Teobromin kendes vel ikke så godt som koffein, men det virker på samme måde: opkvikkende ved legemlig og åndelig udmattelse. Det er desuden vanddrivende og udvider blodkarrene.
Anvendelse:
Under den tykke frugtskal ligger 20-40 runde eller flade frø, kakaobønner, omgivet af et rødt, sødligt og vellugtende frugtkød. De fuldmodne frugter høstes, samles i store bunker og ligger tildækket 3-4 dage. Derefter tages frøene ud, fermenteres, vaskes og tørres. Kakaobønnerne ristes og males til kakaopulver, eller presses til kakaosmør, som anvendes i bagerier og medicinalindustrien. Chokolade fremstilles af lige dele sukker og kakaomasse.
Kakao anvendes især i Sydamerika som krydderi i forskellige sovse, til kødretter og asparges.

Svinekoteletter i chokoladesauce: 4 svinekoteletter, 1 spsk. fedt, 3 løg, salt og peber 1 stykke kanel, 100 g champignon, 1 dl. hvidvin, 2 fed hvidløg, 50 g mandler, 1 spsk. hakket persille, 1 spsk. olie, 1 1/2 dl bouillon, 50 g mørk chokolade eller 3 spsk. kakao.
Koteletterne smøres med fedt og grilles eller steges Ca. 5 min. på hver side. De hakkede løg ristes gyldne i en gryde, krydderier, hakket hvidløg og champignon i skiver tilsættes sammen med lidt salt, og det hele koger svagt i 10 min. Evt. spædes op med lidt vand. Derpå tilsættes vin, hakkede mandler og chokolade opløst i bouillon. Koteletterne lægges i gryden og alt koger videre i ca. 5 min.


udskrivside