Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Kalmus

Kalmus Acorus calamus Linné

Beskrivelse:
Kalmus er en flerårig plante af Arumfamilien (Aracae), der kan blive op til 1 1/2 m høj. Jordstænglen er krybende, leddelt, op til 1/2 m lang og 3 cm tyk. Bladene er lange, stive, tværbølgede og minder om siv. Blomsterne sidder endestillet i en først gulgrøn, senere brun kolbe, dækket af et smalt, grønt hylsterblad.
Blomstringstid:
juni-juli.
Oprindelse og udbredelse:
Kalmus hører oprindeligt hjemme i området mellem Sortehavet og Det kaspiske Hav. I Indien var den allerede kendt i oldtiden som lægeplante. Selv de gamle grækere og romere påskønnede dens helsebringende virkning. Planten nåede til Europa under de arabiske felttog, men først i det 16. århundrede blev den udbredt i Mellemeuropa.
I dag er kalmus udbredt overalt og findes i sumpede områder ved åbredder og Søkanter i hele den tempererede zone i Asien, Europa og Amerika.
Dyrkning og høst:
Kalmus indsamles bedst om efteråret. Rodstokken befries for rodtrævler og tørrer i fri luft eller indendørs, hvor temperaturen dog ikke må overstige 350 Man kan formere planten ved stykker af jordstænglen, som stikkes ned i dyndet på plantens naturlige voksested (såkaldt halvkultur).
Indholdsstoffer og virkning:
Kalmusplantens rod indeholder indtil 3,5% æteriske olier samt bitterstoffer, slim og garvestoffer, kolin, glykosider og fytonsider. Afkog benyttes ved fordøjelsesforstyrrelse, luft i maven, stofskiftebesvær og galdelidelser.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes den tørrede, stærktlugtende, men aromatiske jordstængel. Man skelner mellem skrællet, uskrællet og kan diseret kalmus. Uskrællet kalmus har det højeste indhold af æteriske olier, og er derfor mest aromatisk. Skrællet kalmus males til pulver. Smagen er stærkt krydret og bitter.
Kalmus anvendes først og fremmest i det muhamedanske og det indiske køkken. Den tørrede rodstængel males fint og bruges som krydderi til dessert og kompot især med æble og pære.
Orientalske drikkevarer tilsættes ofte kalmus, som også anvendes til fremstilling af sukkervarer og appetitvækkende bitterlikører. Kalmus indgår som ingrediens i en række krydderiblandinger, især karry, og den passer godt sammen med muskat, vanille og kanel og kan minde lidt om ingefær. Kalmus alene skal anvendes i små mængder.
Vigtigt:
Den kødfulde, friske jordstængel kan forårsage kvalme og opkastning.
Andre arter:
Den kalmusplante, der kendes i Europa, er triploid, dvs. den indeholder tre n kromosomer og udvikler derfor ingen frugter (rødlige bær), men formerer sig vegetativt ved jordstængel.

udskrivside