Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Kardemomme

Kardemomme Elettarja cardamomum (Linné) Maton, syn.
Amomum cardamomum Linné

Beskrivelse og oprindelse:
Kardemomme er en flerårig, tropisk plante, der hører til Ingefærfamilien (Zingiberaceae) og vokser i regnskovene i Indien, Ceylon, Sumatra og Kina. Den tykke, underjordiske rodstok udvikler en høj stængel med langagtige, lancetformede blade og en blomsterstilk med hvide blomster i klase. Frugten er en oval 2 cm lang kapsel, som indeholder talrige rynkede frø.
Høst:
Det bedste høstudbytte opnås, når kapslen skæres af umiddelbart før modningen og lægges til tørre i solen eller et tørt rum. Den tørrede frugt renses og sorteres efter farve og størrelse. Mange gange bleges frugten med svovl for at opnå en hvidgul farve. De gamle grækere og romere anvendte de kønne kardemommekapsler med frø både som krydderi og lægemiddel.
Indholdsstoffer:
Kardemommefrø har en stærk kamferagtig lugt og ætsende smag. De indeholder 4-8% æterisk kardemommeolie, lO% fed olie samt harpiks og stivelse.
Anvendelse:
I Europa anvendes kardemomme sjældent som selvstændigt krydderi i modsætning til Orienten, hvor kardemommefrø bl.a. bruges i kaffe og te. Kardemomme kan tilsættes mange former for bagværk, tærter og kagecreme, og det bruges også i mange risretter og til fremstilling af pølser.
Det indgår som bestanddel i flere krydderiblandinger, bl.a. karry, og tilsættes ofte som smagsstof i whisky. Kardemomme passer sammen med de fleste asiatiske krydderier.
Andre arter:
Foruden ægte kardemomme forhandles også frø fra andre arter af Ingefærfamilien, først og fremmest de aromatiske, peberagtigt smagende paradiskorn (Amomum granum-paradisi Linné), der kommer fra Vestafrika, hvor de anvendes i retter, der tilberedes med en slags marmelade kaldet fufu.
Desuden forhandles frø fra Amomum compactum Maton, en plante, der vokser på Java, Sumatra og i Siam, og som på grund af sin aroma og velsmag er højt værdsat i hele Sydøstasien. Af denne plante udvindes kardemommeolie, som anvendes i likørfremstilling i og i forskellige vellugtende pomader og salver.
Saudiarabisk kaffe:
1 knivspids friskmalede kardemommefrø til i kop stærk kaffe. Sukker tilsættes efter behag. Eller: 1 tsk. sukker, 4 hele kardemommefrø og friskmalet kaffe trækker nogle minutter med i en kop kogende vand.

udskrivside