Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Kassiakaneltræ

Kassiakaneltræ Cinnamomum cassia Blume

Beskrivelse:
Kassiakaneltræet minder om det ægte kaneltræ, (Ceylonkanel), men er noget højere, bladene lidt større og smallere, og barken er sprød og nærmest askegrå.
Oprindelse og udbredelse:
Træet findes omtalt hos kineserne allerede 2700 år før vor tid og var i en tidlig periode af europæisk kultur kendt af grækere og romere. I dag dyrkes det i Sydkina, Indien og Indonesien.
Dyrkning:
Dyrkes på samme måde som ægte kaneltræ, men kræver dog ikke så omhyggelig pasning. Rødderne er ret sarte, og ved omplantning må man passe på ikke at beskadige dem og beskytte dem mod afdækning.
Anvendelse, indholdsstoffer og virkning:
Sammenlignet med ægte kanel er kassiabark grovere og tykkere. Den forekommer i knapt sammenrullede eller helt flade stykker på 20-25 cm. Den er ikke så aromatisk og fin som ægte kanelbark, og smagen er ofte ret snerpende. Den er også mørkere i farven, og overfladen er mere ru.
Kassiakaneltræ forhandles både som pulver og i hele stykker. Den indeholder en æterisk olie, cassiaolie, som dog sjældent anvendes på grund af dens ret ubehagelige eftersmag.
De små, endnu ikke udviklede blomsterknopper sælges under navnet kanel- eller cassiaknopper. De indeholder 2-3% æterisk olie og er meget vellugtende. De anvendes i likør- og chokoladevareindustrien og til fremstilling af kanelolie. Kassiakaneltræ spiller også en rolle i den folkelige lægekunst, især i østasien. Den bruges bl.a. mod appetitløshed, forskellige mavelidelser samt mod reumatisme og migræne.
Andre arter:
Saigon-kanel og Malabar-kanel er ikke udbredt i Europa. De stammer fra forskellige vildtvoksende Cinnamomumarter, men er ret svære at bestemme. De har en temmelig besk smag og forhandles som pulver eller anvendes til kanelolie. En anden meget fin art er Annam-kanel, hvis bedste kvalitet forhandles under navnet Royal cinnamomum. Desuden findes der Batavia-kanel og Padang-kanel, der hovedsageligt stammer fra Cinnamomum burmanni, og som dyrkes på Java og Sumatra.

udskrivside