Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Kinesisk purløg

Kinesisk purløg Allium odorum Linné

Beskrivelse:
Kinesisk purløg er en flerårig løgvækst af Liljefamilien (Llliaceae), jordstænglen er vandret, med enkelte, sjældnere todelte løg. Stilken er 3O-5O cm høj med kraftige skærme og talrige hvide blomster, bladene flade, 2-4 mm brede.
Blomstringstid:
juli-august.
Oprlndelse og udbredelse:
Arten er udbredt i Sibirien, Himalayaområdet og Kina, hvor den vokser vildt i enge eller på stenede skrænter. Den benævnes også Allium chinense Don, og den kultiverede form har været dyrket i Kina i over to tusind år på grund af sin fremragende smag og helsebringende virkning på den menneskelige organisme. Dyrkes også i udstrakt grad i Mongoliet og Japan.
Dyrkning og høst:
Formering foregår ved frø. Kinesisk purløg såes på friland, men kan også drives tidligere frem i mistbænk, drivhus eller plasticdækkede bede. Kinesisk purløg er desuden velegnet til altankasse eller urtepotte og sikrer på denne måde frisk forsyning hele året. Høsten foregår på samme måde som almindelig purløg, bladene klippes af flere gange i vækstperioden. Kinesisk purløg er hårdfør og kan blive op til flere år i haven. Før frosten sætter ind, kan man grave en klump op og sætte den i potte et lunt sted, således at man hele vinteren har frisk grønt. Kinesiske gartnere planter gerne kinesisk purløg i blandingskulturer med kinakål (Brassicape-kinensis (Loureiro) Ruprecht), og begge siges at beskytte mod sygdomme og skadedyr.
Indholdsstoffer:
Bladene er rige på C-vitaminer og fytonsider, dvs. stoffer, der hæmmer væksten af sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
Anvendelse:
I modsætning til europæisk purløg (Allium schoenoprasum Linné), som har hule blade, er bladene flade hos kinesisk purløg. Kendetegnende er den specielle, men meget fine hvidløgslugt. De finthakkede blade er velsmagende og letfordøjelige i suppe, salat, marinade, karbonader, farsretter, gratin o.lign.

udskrivside