Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Kirsebærkornel

Kirsebærkornel Cornus mas Linné

Beskrivelse:
Kirsebærkornel er et indtil 6 m højt træ af Kornelfamilien (Cornaceae) med modstående, fjerstrengede blade. De gule blomster sidder i skærme omgivet af svøbblade, der fungerer som knopskæl. De 2 cm lange, ovale, højrøde stenfrugter modnes i september.
Blomstringstid:
februar-april.
Oprindelse og udbredelse:
Det meget dekorative træ stammer fra Lilleasien og vokser vildt i det sydlige Mellemeuropa. Herhjemme forekommer det såvel dyrket som vildt i vore skove.
Indboldsstoffer:
Stenfrugten indeholder A- og C-vitaminer, store mængder organisk syre, garvestof og pektin.
Anvendelse:
Anvendes både frisk og tørret i madlavningen. En kompot af kirsebærkornel, tyttebær og søde fuglekirsebær er dejligt tilbehør til vildtretter. I Kaukasien bruges den tørrede, malede frugt i marinader til shashlik eller andre griliretter samt som krydderi til vildtsovse. Den friske frugt anvendes i Balkanlandene til fremstilling af brændevin.

udskrivside