Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Kokospalme

Kokospalme Cocos nucifera Linné

Beskrivelse:
Kokospalmen, der hører til Palmefamilien (Arecaceae eller Palmae) har en op til 30 m høj, slank stamme, der er dækket af bladar fra afkastede blade.
Oprindelse og udbredelse:
Kokospalmen er en af vore ældste nytteplanter med utallige udnyttelsesmuligheder, og den findes i alle tropiske og subtropiske kystområder. Der hersker stor uenighed om dens oprindelige hjemegn, men det anses for muligt, at den stammer fra tropiske områder i Asien eller Polynesien.
Anvendelse:
Taverne fra det trævlede midterlag i frugtvæggen anvendes til fremstilling af måtter, tæpper, tovværk, børster og krølhår til madrasfyld. Stammen kan bruges til husbygning, bladstænglerne er billigt tagmateriale, og af bladene fiettes måtter til bl.a. tagdækning. De unge skud spises som grøntsag (palmekål), skallerne kan udnyttes som drikkekar eller til opsamling af gummisaft fra kautjuktræet og er desuden fortrinlige som trækul. Men det vigtigste er frugtkødet, der har utallige anvendelsmuligheder. Kopra er tørret og hakket frugtkød, og det danner grundlag for fremstilling af kokosolie. Denne olie er en af de vigtigste årsager til den udbredte dyrkning af kokospalmer.
Palmespirer er en meget anvendt grøntsag i troperne, og de kan også fås på dåse herhjemme. Kokossaften er på grund af sit kulsyreindhold en meget forfriskende drik. Skærer man blomsterstandes skudspids af, kan man udvinde en sukkerholdig saft, der kan indkoges til sukker eller forgæres til palmevin, som igen kan destilleres til brændevin, den såkaldte arrak.
Det friske, revne frugtkød, kokosmel, anvendes til kager og i Orienten desuden i forskellige retter med kød og fjerkræ. Også frisk kokosmælk kan benyttes i madlavningen.

Indisk hønseragout:
Kødet af 1 stor, kogt høne, 1 stort løg, 1 fed hvidløg, 1 tsk. malet gurkemeje, 1/2 tsk. ingefær, 4 friske eller tørrede chillipeber, 6 kardemommefrø, 6 kryddernelliker, 1 tsk. kanel, 1 spsk. olie, 1/2 l kokosmælk, salt.
Løget hakkes og snurrer i olie sammen med knust hvidløg og de øvrige krydderier, indtil løget er klart. Kokosmælken hældes i, og der smages til med salt. Nellike og kanel tages op, og hønsekød skåret i små stykker lægges i sovsen. Retten varmes igennem og serveres med (evt. brune) ris.

udskrivside