Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Koriander

Koriander Coriandrum sativum Linné

Beskrivelse:
En etårig urt af Skærmblomstfamilien (Apiaceae eller Umbelhferae), der kan blive 30-60 cm høj. Stænglen er opretstående og forgrenet foroven, bladene fjersnitdelte, og de røde eller hvide blomster sidder i dobbeltskærme. Frugten er kuglerund og adskilles kun vanskeligt i to delfrugter. Den umodne frugt har, lige som selve planten, en ubehagelig, tægeagtig lugt, som først ændres ved modningen.
Blomstringstid:
juni-juli.
Oprindelse og udbredelse:
Man ved ikke, hvorfra koriander stammer, men den har været dyrket siden oldtiden. I dag forekommer den især i Sydeuropa, Indien, Rumænien, Sovjetunionen og Sydamerika.
Dyrkning og høst:
Frøet såes direkte på voksestedet i mager jord i begyndelsen af maj. Planten kræver meget vand i voksetiden, og sol og varme for at modnes. Hele planten høstes, og frøene falder let af, når man ryster den.
Indholdsstoffer og virkning:
Ca. 1% af koriander er æterisk olie, hvis hovedbestanddel er et fytonsid, linalol, der virker hæmmende på skadelige mikroorganismer. Koriander fremmer appetit og fordøjelse og fjerner luft i maven.
Anvendelse:
De modne, tørrede dobbeltfrø anvendes som krydderi. De har en behagelig, aromatisk luft og smager sødligt-krydret. Ved længere tids opbevaring forsvinder den æteriske olie, og korianderfrø skal derfor gemmes i mørke glas med tætsluttende låg. Også de unge blade kan anvendes, især til suppe og salat, de kaldes »kindsa« i Armenien og Grusien, og i Sydamerika går de under navnet »cillantro«. Koriander har været et kendt og yndet krydderi siden oldtiden, det findes omtalt i 2. Mosebog, og de gamle ægyptere gav deres døde koriander med i graven.
I vore dage anvendes den især i Orienten, Indien og Sydamerika, og den bruges også i medicinal- og levnedsmiddelindustrien. Den er et vigtigt ingrediens i karrypulver, bruges i cervelatpølse, i småkager og postejer, i marinade til vildt, samt til surkål og syltning af agurker og rødbeder. Koriander skal altid koges med, og den passer fint sammen med alle asiatiske og sydamerikanske krydderurter.

udskrivside