Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Korsknap

Korsknap Glechoma hederacea Linné

Beskrivelse:
En 10-40 cm høj plante af Læbeblomstfamilien (Lamiaceae) med krybende stængel og oprette, blomsterbærende grene. Bladene er nyre- eller hjerteformede, og blomsterkransene få blomstrede med violet, sjældnere hvid krone.
Blomstringstid:
april- juni.
Udbredelse:
Korsknap er udbredt over hele Europa og Asien. Den forekommer hyppigt i kratskov og hegn, på tørvholdige enge og i vejkanter.
Høst:
Da korsknap optræder så mange steder i naturen, er det overflødigt at dyrke den i haven. Den kan indsamles lige fra april til juli, og planten skæres af lige over jorden. Den har en svag, aromatisk lugt og krydret, let bitter smag.
Indholdsstoffer og virkning:
Korsknap indeholder bitterstoffet glekomin, æterisk olie, garvestof, harpiks, kolin og vitaminer. Den har en gavnlig virkning på stofskiftet og anbefales som krydderi til patienter, der danner for lidt mavesyre og galde. Den har også en effektiv indvirkning på urinvejene og modvirker mave- og tarmkatar foruden visse sygdomme i åndedrætsorganerne.
Anvendelse:
Planten anvendes frisk eller tørret som krydderurt. Den tørres forsigtigt og opbevares i dåser med tætsluttende låg. Korsknap har været anvendt som lægeurt i Europa lige siden middelalderen, hvor man mente, at den beskyttede mod pest og forgørelse. I vore dage anvendes den ret sjældent, men den er fortrinlig som krydderurt i kartoffel- og grøntsagssuppe, i omelet, røræg, kryddersmør, fars og osteretter. Korsknap indgår i krydderiblandinger til suppe, kogt kød, grøntsager, koteletter og sovs.

»Påskegratin« efter gammel tjekkisk opskrift: 250 g kogt eller stegt oksekød, 250 g kogt svinekød, 250 g kogt kalvekød, 6 æg, 4 rundstykker, 2 spsk. mælk, 2 spsk. smør, 2 spsk. hakket korsknap, 2 spsk. hakket brændenælde, 1 spsk. purløg, 1 spsk. hakket persille, salt og peber.
Rundstykkerne smuldres og kødet skæres i små terninger, blandes med mælk, smeltet smør og pisket æg. De finthakkede urter røres i, og der smages til med salt og peber. Massen hældes i en smurt, ildfast form og bager Ca. 30 min. i en forvarmet ovn ved 2000.
Denne tjekkiske nationalret spises ved påsketid og kan serveres både varm og kold.


Andre arter:
En variant, Olechoma hirsuta Waldstein & Kitaibel, egner sig ikke som krydderurt på grund af sin ret ækle lugt. Den er stærkt behåret med blegblå blomster, og den forekommer især i det østlige Mellem- og Sydeuropa.

udskrivside