Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Kørvel

Kørvel Anthriscus cerefolium (Linné) Hoffmann

Beskrivelse:
50-80 cm høj, etårig urt af Skærmblomstfamilien (Apiaceae eller Umbelliferae) med tynd, strengformet rod. De sarte, tre gange fjersnitdelte blade minder en del om persilleblade. De uanselige, hvide blomster sidder i 2 til 6 strålede, sammensatte skærme. Frugten er langagtig og deles ved modning i to.
Blomstringstid:
maj-juni.
Oprindelse og udbredelse:
Planten stammer fra Sydøsteuropa og det nordlige Iran. I Europa dyrkedes den i middelalderen langt hyppigere end i dag, og man ved også, at den har været kendt og dyrket i oldtiden. I Nord- og Mellemeuropa forekommer flere varianter af vild kørvel med dunede frø.
Dyrkning og høst:
Kørvel dyrkes lige som persille og kan allerede tidligt på foråret såes i kasser eller potter. I haven såes med en rækkeafstand på ca. 20 cm, og planten kan anvendes indtil blomstringstiden. Det anbefales at så flere gange i løbet af sommeren med 14 dages mellemrum, så man hele tiden har frisk kørvel. Den trives bedst i løs jord, tåler en del skygge og skal vandes hyppigt. Den dyrkede kørvel findes både med glatte og med krusede blade.
Indholdsstoffer og virkning:
Kørvelblade indeholder en aromatisk, æterisk olie, C-vitaminer, karotin, mineralstoffer (Jern, magnesium) og andre stoffer. Den virker lettere vanddrivende og har gavnlig virkning på fordøjelse og oppustethed.
Anvendelse:
I gamle dage anbefaledes det at bruge kørvel som krydderi til grøntsager og gærdeje. I vore dage dyrkes planten især i Rolland, England og Frankrig samt Nordamerika, men findes i øvrigt i alle europæiske køkkener, hvor den anvendes lige som persille. Både i frisk og tørret tilstand bruges den til salat, ost, røræg, omelet, suppe, fisk og grillretter samt til marinade og kryddersmør.
Til smørrebrød kan man bruge en blanding af kørvel, persille og selleriblade. En krydret kørvelsuppe hører til de mest delikate forårsspiser: 3/4 liter kødsuppe tilsættes 200 g hakket kørvel, og legeres med 1-2 æggeblommer. Moden camembert rørt op med smør og finthakket kørvel er også en fin form for pålæg.
Vigtigt: Vild kørvel (Anthriscus sylvestris (Linné) Hoffmann) er den mest almindeli-ge skærmplante i Danmark, men egner sig ikke som krydderurt.

udskrivside