Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Lang peber

Lang peber Piper ion gum Linné
Kubeber Piper cuheba Linné
Betel -peber Piper betle Linné

Foruden den velkendte Sort peber (Piper nigrurn) omfatter slægten Piper en lang række arter, hvis frugter eller frø også anvendes som krydderi.
Af disse er der først og fremmest Lang peber (Piper longurn). Den har stort set de samme vækstforhold som Ægte peber, men bærrene sidder tæt sammentrængt i 5 cm lange og 5-8 mm tykke grå- eller sortbrune aksformede frugtstande. De høstes, før de er modne, og herved får man lang peber, et krydderi, der fortrinsvis bruges i Indonesien. Smagen er mindre bidende og noget sødere end sort peber. Medicinsk peber (P. retrofracturn Vahl) ligner Lang peber og er også et yndet krydderi i Indonesien.
En anden forholdsvis kendt art, der især dyrkes på Sumatra og Java, er kubeber (P. cubeba). Den adskiller sig fra de to foregående ved sine lange, tilspidsede, hjerteformede blade og frugten, der er sortbrun, stærkt rynket og noget større end Sort peber. Den kaldes også haleplante på grund af den lille, indtørrede stilk, der sidder på frugten. Den indeholder et stærkt smagende stof, kubebin, hvor de andre peberarter indeholder piperin, og desuden forekommer der æterisk olie og harpiks. Af frugten udvindes den såkaldte kamferkubebin, der har en kamferagtig bismag, og som anvendes i naturmedicin. Ashantipeber (Piper guineese Schumacher & Thonn) stammer som navnet siger fra Guinea. Den minder meget om kubeber, men frugten indeholder piperin og anvendes som krydderi i Vest- og Centralafrika.
Betel-peber (Piper betle) anvendes ikke som krydderi, men som euforiserende nydelsesmiddel, og den dyrkes overalt i Orienten. Bladene smøres med læsket kalk og foldes omkring en betelnød (frugten af Areca catechu Linné) og et stykke gambir (inddampet ekstrakt af Unicana garn bir Hunter). I Sydøstasien dyrkes kavarod Piper methysticurn Forster), hvis kraftige jordstængel først tygges og derpå anvendes til fremstilling af Kava-Kava, en berusende, men absolut ikke opkvikkende drik. I Sydamerika og på Cuba vokser den Smalbiadede peber (P. angustifoliurn Ruiz & Pavon), hvis små frugter anvendes som krydderi, mens bladene lægges på sår og virker som blodstørknende middel.

Øverst tv.:
Piper ion gurn
Øverst th.:
Piper cubeba
Nederst:
Piper betle

udskrivside