Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Lavendel

Lavendel Lavandula angustifolla Miller, syn. L. officinalis Chaix

Beskrivelse:
Lavendel er en stedsegrøn halvbusk af Lavendelfamilien (Lamiaceae eller Labiatae) med stærkt forgrenet stængel og lange, smalle blade, der først er behårede, senere nøgne. De blå eller lysviolette blomster sidder samlet i akslignende stande, og frugten er en lille nød. Hele planten udsender en særegen stærk, men meget behagelig duft.
Blomstringstid:
juli-august.
Oprindelse og udbredelse:
Lavendel stammer fra kystegnene ved Middelhavet, men dyrkes i dag overalt i Syd- og Mellemeuropa. Planten anvendtes både i oldtiden og middelalderen til medicinske og kosmetiske formål.
Dyrkning og høst:
Lavendel dyrkes på et solrigt sted i let, kalkholdig jord, og formering sker ved frøkast eller deling af ældre planter sidst på sommeren. Ældre planter kan skæres kraftigt ned, før frosten sætter ind, hvorved de underste grene bliver i stand til at slå rødder og derved danne nye planter. Lavendel er meget dekorativ og egner sig glimrende som kantplante eller i stenhøj. Skal lavendel anvendes som krydderurt, indsamles bladene i begyndelsen af maj og tørres i skygge, mens blomsterne høstes, så snart de er sprunget ud.
Indholdsstoffer og virkning:
Lavendelbiade indeholder æterisk olie med linalylacetat som hovedbestanddel, kumarin, Ca. l2% garvestof, bitterstof, fytonsider og harpiks. De virker lindrende på kramper i mave- og tarmkanal og hindrer diarré. I gamle dage anvendtes lavendel mod kolik, søvnløshed, migræne og nervøs hjertebanken. Også ved forhøjet blodtryk kan de have en gavnlig virkning.
Anvendelse:
Som krydderi bruges de tørrede, bittertsmagende blade, og som parfume og medicin hele planten med blomster. Lavendel anvendes især i det franske, spanske og italienske køkken. Smagen er ret bitter, minder lidt om rosmarin, og man bør kun bruge ganske få blade til at krydre fåre- eller lammekød, suppe eller kogt kød med grøntsager. Lavendel indgår i krydderiblandingen Herbes de Provence, som også indeholder oregano, isop, basilikum, bønneurt og timian. I Middelhavslandene, hvor lavendel vokser vildt, bruger man ofte at lægge et par kviste på ilden, når man griller kød eller fisk. Lavendel bør ikke anvendes sammen med rosmarin og skal opbevares lufttæt, tørt og beskyttet mod lys. Holdbarheden er ca. 1/2 år. I parfumeindustrien anvendes lavendel bl.a. til sæbe og badeolie, og små poser med tørrede lavendelblomster i skuffer og skabe holder ikke alene møllene væk, men giver også tøjet en frisk og fin duft.

udskrivside