Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Mælkehat

Mælkehat Lactarius helvus Fries

Beskrivelse:
Mælkehat er en slægt med Ca. 15 forskellige, mere eller mindre spiselige arter, som alle hører til Skørhatfamilien (Russulaceae). Frugtlegemet har skællet, nærmest vorteagtig hat, der hos den unge svamp er orangefarvet, senere gulbrunt og tragtformet med indadbøjet rand og en diameter på mellem 4 og 15 cm. Lamellerne er tilhæftede og tynde, svagt okkergule og i fugtigt vejr brunrøde. Kødet er porøst, lidt sejt, men bliver mørkt med alderen. Svampen indeholder kun ringe mængder mælkesaft, som især i gamle svampe har en snerpende, bitter men ikke ret skarp smag. L. helvus kaldes ofte krydderhat eller maggisvamp på grund af sin ret specielle frugt- eller grøntsagsagtige lugt.
Udbredelse:
Mælkéhat findes overalt på den nordlige halvkugle, især i nåleskovs-områder, men også i løvskov og på hedestrækninger, og den indsamles bedst i juli-oktober.
Anvendelse:
I små portioner er den en fortrinlig krydderisvamp både frisk og tørret, men er mest aromatisk i tørret tilstand. Den egner sig godt til forskellige grøntsags-supper, til ragout, sovs, fisk og fjerkræ og alle kinesisk inspirerede retter.

Hønseragout med grøntsager og svampe:
Brysikød fra en høne, 1 spsk. mælkehat, 2-3 røde peberfrugter, 2 porrer, 2 spsk. sød hvidvin, 1 spsk. soyasovs, 2 spsk. olie, 1 lille løg, 1 tsk. maizenamel, 1 lille kop bouillon, paprika, ingefær, glutaminat og salt.
Kødet skæres i ganske tynde strimler og brunes i olie sammen med hakket løg. Soyasovs, vin, svampe og krydderier tilsættes, og alt koger svagt i ca. 20 min. Peberfrugter og porrer snittes fint, snurrer er par minutter i olie og tilsættes. Retten jævnes med maizenamel rørt ud i bouillon og smages til med salt. Serveres med løse ris.


Vigtigt:
Som så mange andre svampe indeholder rå mælkehat giftstoffer, som i større mængde kan give mavesmerter og diarré.

udskrivside