Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Papaya, Melontræ

Papaya, Melontræ Carica papaya Linné

Beskrivelse:
Melontræet er et indtil 10 m højt træ af Papayafamilien (Caricaceae), der vokser i troperne. Træet bliver kun 5-6 år og ligner en palme. Stammen er slank og uforgrenet, kanelfarvet og dækket af bladar. Kronen består af store, langstilkede blade, og blomsterne er enten udelukkende han- eller hunblomster. Den kødfulde frugt er gulgrøn eller orange, nærmest pæreformet, og kan blive op til 50 cm lang med en vægt på over 12 kg. I frugtens hulrum ligger talrige sorte, klæbrige frø, som er uspiselige på grund af deres skarpe, peberagtige smag. Papaya indeholder store mængder mælkesaft, der bl.a. består af et proteinspaltende enzym, papain.
Indholdsstoffer:
Frugten består af 85-88% vand og 12-15% tørstoffer, af hvilke de 8-12% er sukker. Desuden indeholder den A- og C-vjtaminer.
Anvendelse:
Smagen kan lige som størrelse og vægt variere fra art til art. Nogle frugter er uspiselige, mens andre er en dejlig spise med honningsød smag og aromatisk duft. Den spiselige papaya anvendes frisk som forret sammen med spegeskinke, evt. også et par dråber citron, eller til limonade, dessertis, marmelade, kompot og kandiseret frugt. Den kan også tilberedes som grøntsag på samme måde som auberginer. Mælkesaften udvindes ved et let snit i den umodne frugt, og den udstrømmende saft opsamles i en skål. På denne måde kan man tappe saften med nogle dages mellemrum, lige til frugten er moden. Den opsamlede saft tørres hurtigt for at forhindre, at den mister sin lyse farve, idet mørk mælkesaft er tegn på ringere kvalitet. Man kan begynde at tappe, så snart frugten har nået halvdelen af sin blivende størrelse. Mælkesaften indeholder et fordøjelsesfremmende enzym, papain, der virker på samme måde som de andre proteinspaltede enzymer pepsin og trypsin. Papain udvindes af den tørrede mælkesaft. Papain anvendes over hele verden til medicin, i levnedsmiddelindustrien og i bryggerier, når øllet skal klares. Man kan også lægge skiver af den umodne frugt på sejt kød for at mørne det.

udskrivside