Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Murraya

Murraya Murraya koenigij (Linné) Sprengel

Oprindelse og udbredelse:
Busken, der hører til Rudefamilien (Rutaceae), dyrkes i sine oprindelige hjemlande Ceylon og Indien på grund af de aromatiske, stærktsmagende blade, som anvendes til karryblandinger og chutney. Som naturmedicin bruges de ved mavelidelser og som opkvikkende middel.
Anvendelse:
Murraya koenigii kaldes i Indien for »Curry leaf tree«, fordi de små blade er et grundlæggende krydderi i karryblandinger. De vigtigste ingredienser i karry, som kan indeholde op til 40 forskellige krydderier, er gurkemeje, sort peber, chilli, spidskommen, ingefær, kardemomme, nellike, muskat, bukkehorn, koriander og sennep. Styrken i den oprindelige ostindiske karryblanding er afhængig af mængden af chilli, spidskommen, muskatnød og murrayablade. Det fintmalede karrypulver kan være gult, grøngult eller brunligt, og smager sødligt-krydret alt efter hvilke krydderier, det er blandet af. De særligt stærke karryformer kommer fra Kerala og Madras, mens der i Bengalen fremstilles lidt svagere blandinger. Karry anvendes til risretter, sammenkogte retter, sovs, fisk, æg og fjerkræ og i Indien desuden også til ananas og bananer.
Karry bør anvendes sammen med andre krydderier, der allerede findes i blandingen, og passer desuden godt sammen med løg, hvidløg, hvidvin, orangesaft og -skal.
Her er nogle opskrifter på karryblandinger, så læseren selv ligesom den indiske kok kan blande sin egen personlige karry:

Almindelig karry:
10,0 g gurkemeje - 7,5 g sød paprika - 7,5 g ingefær - 7,5 g kanel - 7,5 g kardemomme - 12,5 g sort peber - 30,0 g koriander - 10,0 g piment
Fin karry:
33,0 g kardemomme - 11,5 g nellike - 5,0 g muskatblomme - 3,0 g muskatnød - 2,5 g gurkemeje - 12,0 g spidskommen - 33,0 g kanel
Stærk karry:
45 g kardemomme - 11 g nellike - 14 g sort peber - 3 g muskatnød - 3 g muskatblomme - 10 g kanel - 11 g spidskommen - 3 g cayennepeber
Alt males fint og blandes. Karry kan holde sig i 6-9 måneder.
Anvendelse:
Karry skal helst brunes i olie eller fedt for at udfolde sin fulde aroma.
Andre arter:
Nært beslægtet med Murraya koenigii er M. paniculata (Linné) Jack, der også kaldes rosenjasmin og som hører hjemme i Sydøstasien. Den har glatte, let takkede blade, og hvide, duftende blomster. Den dyrkes overalt i troperne som prydplante. Bladene forveksles ofte med M. koenigii, men kan dog ikke anvendes som krydderi.

Øverst:
Murraya koenigii
Nederst:
Murraya paniculata

udskrivside