Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Oliven

Oliven Olea europaea Linné

Beskrivelse:
Oliventræet er et op til 15 m højt træ af Olivenfamilien (Oleaceae) med bred krone og kraftig stamme. Grenene og de lancetformede blade er på undersiden dækket af hvide skæl. De hvide blomster sidder i klaser, og frugten er en rund eller oval stenfrugt, der kan veje mellem 5 og 15 g.
Blomstringstid:
april-maj.
Oprindelse og udbredelse:
Oliventræet er en af de vigtigste kulturplanter i hele Middelhavsområdet, som lige fra oldtiden har været dyrket overalt fra de Kanariske øer til Kaukasus. I vore dage har kulturen bredt sig til Amerika, Sydvestafrika, Forindien, østasien og Australien. I alt regner man med, at der over hele verden dyrkes oliven på mere end 5 mill. ha. jord, og heraf ligger de 4 mill. i Europa.
Oliventræet trives bedst i Middelhavsområdets specielle klima med lang, varm sommer og fugtig, forholdsvis kølig vinter. Træet kan blive umådelig gammelt Det siges, at 8 oliventræer i Gethsemane Have ved Jerusalem har stået der lige fra Kristi tid, og det tykkeste af disse træer har en diameter på 2 meter. Også på Korsika og i Algeriet skulle der findes over tusind år gamle oliventræer.
Indboldsstoffer og virkning:
Den umodne oliven er grøn, ved modning bliver den først rød og senere nærmest sortblå. Den indeholder op til 4O% velsmagende olie. Nogle træer dyrkes kun for oliens skyld, andre bærer de bedste spisefrugter, som også høstes, før de er modne og syltes i olie, eddike og salt. De syltede oliven udstenes gerne, og i hulrummet fyldes mandler, små stykker rød peber eller ansjoser. De bedste, fyldte oliven kommer fra den spanske provins Andalusien.
Olien udvindes af modne frugter. Under pres ved en temperatur på 2O-25 grader udvindes den fineste olie, den såkaldte Jomfruolie (Oleum virgineum), der renses for urenheder i en centrifuge og raffineres. Denne olie er fuldkommen ren og farveløs. Ved højere tryk udvindes dernæst den svagt gullige Provenceolie (Oleum optimum), som også er af en meget fin kvalitet. Ved højere temperatur og maksimumtryk udvindes til sidst en bleggul, opaliserende olie til industrien (Oleum commune).
Andre arter:
I Middelhavsområdets maki findes en vildtvoksende form for oliventræ. Den bliver ikke særlig høj og har tornede grene med mindre blade og frugter.

udskrivside