Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Peberrod

Peberrod Armoracia rusticana (Lamarck) Gaertner, Meyer & Scherbius

Beskrivelse:
Flerårig plante af Korsblomstfamilien (Brassicaceae eller Cruciferae). Roden er lang, tyk og kødfuld, og den kraftige, bladfyldte stængel kan blive op til 1 1/2 m høj. De langstilkede grundblade er ovale, rundtakkede og kan blive ca. 1/2 m lange. Blomsterne er hvide og sidder i klaser, frugten ellipseformet og modnes sjældent i Europa.
Blomstringstid:
maj-juni.
Oprindelse og udbredelse:
Peberrod kommer fra Sydøsteuropa og forekommer vildtvoksende i Europa på strandbredder og marker. Peberrod har været dyrket i Europa siden det 12. århundrede og bruges ikke blot til kødretter, men også i flødesovs. I vore dage dyrkes den overalt.
Dyrkning og høst:
Peberrod formeres vegetativt ved knopdannelse fra rødderne. Rodstykker på ca. 20 cm længde og 1 cm bredde indsamles om efteråret og overvintrer i kasser med sand. Udplantes i marts med en afstand af ca. 10 cm. I oktober er den kraftige rod tjenlig til brug. Peberrod foretrækker let sandjord og opbevares bedst i mistbænk dækket af blade eller i kælderen i kasser med sand.
Indholdsstoffer og virkning:
Peberrod er rig på C-vitaminer og indeholder (et sennepsolieglykosid), enzymet myrosin og fytonsider. Den påvirker sekretionen i mave-og tarmkanal, opløser slimdannelser og virker vanddrivende. Peberrod er desuden befordrende for fordøjelsen og er derfor velegnet til tunge, fede spiser. På grund af det store C-vitaminindhold anbefales peberrod endvidere i den vitaminfattige årstid og ved influenzaepidemier.
Anvendelse:
Peberrod anvendes frisk, skrællet og revet på rustfrit rivejern. Skiver af frisk peberrod kan også anvendes i syltning sammen med agurk, rødbede og grøntsagsblanding. Rå, revet peberrod serveres som pikant og appetitvækkende tilbehør til røget, stegt eller kogt kød, til fiskeretter og til hårdkogt æg og ost. Bruges desuden i sennep, mayonnaise og flødesovs. Til vildtretter er en blanding af revet peberrod og æblemos en stor delikatesse, eller flødeskum iblandet tyttebær og revet peberrod, som især bruges i Sverige.

udskrivside