Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Peru-peber

Peru-peber Capsicum baccatum Linné, syn. C. pendulum Willdenow

Beskrivelse:
Peru-peber er en fyldig, sparsomt forgrenet buskvækst, som i højde varierer fra 30 til 130 cm. Den tilhører Natskyggefamilien (Solanaceae). Blomsterne er hvide og bladene langstilkede og ovale. De forholdsvis store, glatte frugter er meget kødfulde og farven som regel rød eller orange. Frugtkødet smager afsindigt stærkt. I modsætning til andre arters frø er disse sorte og rynkede.
Opdndelse og udbredelse:
Forekommer hovedsageligt i Sydamerika, men visse arter dyrkes også i Nordamerika, Sojetunionen, Europa og Japan.
Anvendelse:
Peru-peber anvendes i de stærkt krydrede retter, der er karakteristiske for Latinamerika, bl.a. tamal, picadillo og chili con carne samt til fremstilling af tabascosovs. Denne forrygende stærke sovs består af frugtkød syltet med eddike. Frugtsaften anvendes i forskellige former for kryddersovs, i drikkevarer og som lægemiddel, bl.a. en salve, Capsolin, der er meget virkningsfuld mod reumatiske lidelser. Peru-peber er meget vanskelig at tørre og bruges derfor udelukkende frisk eller syltet, i Europa anvendes den hovedsageligt kun til fremstilling af kryddersovs.

Pleadillo:
1 kg skært oksekød, 3 tsk. salt, 1 tsk. malet sort peber, 3 spsk. margarine, 2 løg, 3 fed hvidløg, 4 grønne peberfrugter, 1 spsk. hakket peru-peber eller 4-5 dråber tabascosovs, 3/4 kg tomater, I knivspids kryddernellike, 8 grønne oliven, 50 g rosiner, 3-4 spsk. eddike.
Kødet skæres i småstykker, krydres med salt og peber og snurrer under låg i 45 min. med en smule vand. Hvidløg, løg, peberfrugt og peru-peber snittes fint og steger et par minutter i olie. (Bruges tabasco, tilsættes det, når retten er færdig). Tomaterne flåes og skæres i stykker, tilsættes sammen med peber, nellike og salt. Det hele koger svagt, til sovsen er jævnet. Oliven, rosiner og eddike koger med Ca. 5 min., og retten serveres portionsvis med spejlæg og ris.

udskrivside