Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Peber-mælkehat

Peber-mælkehat Lactarius pergamenus (Swartz) Fries

Beskrivelse:
Spiselig svamp af Skørhatfamilien (Russulaceae) med 6-20 cm bred, hvid eller svagt gul hat. Svampen føles tør og glat, og hatten hos ældre svampe er tragtformet med indadbøjet rand. De tynde, hvide lameller sidder tæt sammen, og den tykke, 2-9 cm lange stok er kridhvid, glat, dog hos ældre svampe let skællet. Det kraftige, porøse frugtkød afsondrer rigelige mængder mælkesaft med stærk, brændende smag.
Udbredelse:
Peber-mælkehat findes i løvskovsområder, men kan også forekomme i nåletræsskove, og optræder selv i tørre perioder, hvor andre svampe har givet op. Den findes overalt på den nordlige halvkugle og forekommer også i Australien.
Anvendelse:
Peber-mælkehat har en meget skarp smag, og svampen bør koges i flere hold vand, før den bruges i madlavningen. Ristet peber-mælkehat og baconterninger smagt til med salt, peber og løg er en pikant frokostret. Den tørrede, pulveriserede svamp er et fortrinligt, ret stærkt krydderi. Sammen med andre stærktsmagende svampe konserveres svampen og bruges som tilbehør til kødretter og majs-grød.
Andre arter:
Lactarius torminosus (Fnes) Gray, - skægget mælkehat, kan anvendes på samme måde, men skal dog først koge i længere tid i saltvand og det første hold kogevand hældes ud, før den kan tilberedes som andre spiselige svampe, eventuelt saltes eller syltes med eddike, alene eller sammen med drucagurker. Lactarius deliciosus (Fries) Gray, velsmagende mælkehat, har orangefarvet, krydret smagende mælkesaft, og smagen kommer bedst til sin ret, hvis svampen syltes i eddike, men bruges dog også til fremstilling af ekstrakt. Russula cyanoxantha, broget skørhat, forekommer især i bøgeskove. Hatten er olivenfarvet eller næsten violet, og det faste, hvide frugtkød er meget velsmagende.
Vigtigt:
I alle svampe af Skørhatfamilien forekommer der giftstoffer, som i større mængder kan give fordøjelsesbesvær. En god regel er at bide i den rå svamp; er smagen stærkt bitter, bør den ikke anvendes i madlavning.

udskrivside