Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Pomerans

Pomerans Citrus aurantium Linné

Beskrivelse:
Et op til 10 m højt træ af Rudefamilien (Rutaceae) med kompakt, kugleformet krone og tornede grene. Bladene er brede og ovale og udsender en behagelig duft, når man knuser dem mellem fingrene. Blomsterne er store, vellugtende og sidder samlet i et krukkeformet bæger. Frugten er på størrelse med en mellemstor appelsin, omkring 7,5 cm i diameter, og kuglerund. Frugtskallen er tyk, stærkt orangefarvet eller rødlig og smager bittert, men meget aromatisk. Det mørkegule, syrlige frugtkød er delt op i 10-12 bådformede skiver. Pomerans minder meget om orange og appelsin (Citrus sinensis (Linné) Osbeck).
Oprindelse og udbredelse:
Pomerans stammer sandsynligvis fra Sydøstasien, og herfra har den bredt sig til Persien og videre til Vesten. Den forekommer ikke vildtvoksende. Araberne kendte den allerede i det 10. århundrede, og gennem erobringstogter bredte den sig de næste to hundrede år over hele Middelhavsområdet. I dag dyrkes pomerans overalt i troperne og subtroperne.
Indholdsstoffer og virkning: Pomerans indeholder æterisk olie (såkaldt portugalolie), der anvendes som nerveberoligende middel (sedativ).
Anvendelse:
Frugten anvendes sammen med appelsin til marmelade, og skallen bruges syltet til bagværk. Af blomst og skal udvindes en æterisk olie, som anvendes i parfumer, bl.a. Kølnervand. I Kina og Japan syltes frugterne hele. De umodne, kirsebærstore frugter bruges til fremstilling af mavebitter og likør, og de tørrede blomster anvendes i aromatiske tesorter, især i Kina.
Andre arter:
Bergamotorange (Citrus bergamia Risso & Poiteau) er nært beslægtet med pomerans og dyrkes hovedsageligt i Kalabrien. Af skallen udvindes en stærkt duftende, æterisk olie, bergamotolie, der anvendes i parfumeindustrien.

udskrivside